A tegnapi látványos szuperhold-fogyatkozás, amit mi nem láthattunk

szuperhold
Holdtérkép

Sajnos a tegnapi látványos szuperhold-fogyatkozás egyetlen részlete sem látszódott tőlünk, de még azon régiók egyes területein is akadályozhatta a megfigyelést az időjárás, ahonnan az egyébként elméletileg látható lett volna. Ezért összeszedtük az eseményről készült legjobb felvételeket, amiknek köszönhetően bárki átélheti azt azok közül is, akik nem látták.

A videók között összefoglalók és rövidebb valós-idejű felvételek mellett vannak ún. timelapse videók is, amik a teljes folyamatot felgyorsítva és így lerövidítve mutatják be. Egyes felvételeke a teljes holdfogyatkozás, míg másokon – attól függően a Föld mely részén készültek – a részleges fogyatkozás látható.

holdfogyatkozás
A holdfogyatkozás geometriája (nem méretarányos)

A holdfogyatkozás a legfeltűnőbb égi jelenségek közé tartozik, hiszen szabad szemmel is jól látható az égbolton. Korábban a történelemben baljós jelként tartották számon, egyes népeknél egyenesen rettegtek tőle. Az ókorban a csillagász papok tartották számon a Hold fény-árnyék változásait, például Mezopotámiában a hónapok számlálása a hold-perióduson, amely 29,5 nap, alapult.

(pcforum)

További hasonló témájú videók