Itt a csillagászati tavasz!

A mi helyi időnk szerint március 20-án 22 óra 58 perckor delel merőlegesen az Egyenlítő felett a Nap, ezzel a csillagászati tavasz negyedévébe lépünk. Kellemes, nyugodt idővel és szuperholddal veszi kezdetét ma a csillagászati tavasz.

Az év utolsó szuperholdja március 20-21-én fogja bevilágítani az eget – és csupán pár órán keresztül lehet csodálni majd a tavaszi napéjegyenlőség beállta után, ami az észak féltekén a tavasz beköszöntét jelzi. Ilyen eseményre, miszerint a két jelenség szinte egyszerre történik utoljára 1981 márciusában volt példa, és a következő alkalomra 11 évet kell majd várnunk.

Ez a szuperhold egyébként az idei év harmadikja a január 20-i és a februári teljes szuperhold után. A következőre pedig 2020 márciusáig kell várnunk.

Érdekessége a tavaszi folyamatoknak, hogy a csillagászati definíció a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest „széle” azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye pedig, a légkörből való szóródásnak köszönhetően, ennél is korábban világítja be a félgömböt. Így lehetséges, hogy a nappal ilyenkor már 22 perccel hosszabb az éjszakánál, és már a vasárnapi napon kerek 12 órát töltött a Nap a horizont felett, azaz a nappal aznap volt egyforma hosszú az éjjellel. A napfordulón egyezés csak a déli és északi félteke napszakjainak hosszát tekintve jön létre.

Csillagászati értelemben a tavaszi nap-éj egyenlőség idején kezdődik a tavasz, azaz akkor, amikor a Nap az egyenlítő felett delel. 

Élőben itt lesz követhető:

Az újabb tankönyvekben már március 20-a szerepel a csillagászati tavasz kezdeteként, de azért a mondóka valószínűleg nem változik, így a zsákban továbbra is Benedek hozza majd a meleget…

A háttérben pedig hallgassák szeretettel Jean Michel Jarre Equinoxe albumát…

 

További hasonló témájú videók