Ne szalassza el a Vénusz-átvonulást!

A Vénusz átvonul a Nap előttJúnius 6-án, szerdán reggel ritka jelenség tanúi lehetünk. A Vénusz átvonul a Nap előtt, aki lekési, várhat vagy 120 évet a következő alkalomra. A jelenség során egy apró fekete korong látszik majd a napkorongon. A biztonságos megfigyelés a Nap nagyon erős fénye miatt nagy körültekintést igényel, csak gyárilag készített és megfelelően rögzített napszűrőkkel ellátott távcsövekkel ajánlott. A legutóbbi átvonulás 2004-ben volt, a következő 2117-ben következik be, de Szlovákia területéről nem lesz megfigyelhető. 2125-ben élő utódaink is csak azt fogják látni, hogy a Vénusz belép a Nap elé. Az egész átvonulást legközelebb tőlünk csak  2247.  június 11-én lehet majd látni.

Ha tudni akarják, hogy az önök lakóhelyén pontosan mikor látható a jelenség, látogassák meg a http://transitofvenus.nl/wp/where-when/local-transit-times/ weboldalt. Tőlünk nem lesz látható most sem az egész 7 órás esemény, mivel a kezdeténél még a Nap a horizont alatt lesz, de az utolsó pár percet láthatjuk mi is. Koránkelők előnyben, mert  az átvonulás 4:45 és 6:55 között lesz látható…

Fontos: Napszemüveg, vagy akár több, egymás elé helyezett napszemüveg sem véd meg a káros hatásoktól!  Csak az Astrosolar* szűrővel ellátott szemüveg vagy a sötét ívhegesztéshez használt sisak (12-14-es számú) ad megfelelő védelmet.

Az átvonulást a NASA élőben is közvetíti, később természetesen felvételről is látható lesz.


Video streaming by Ustream

Kényelmes és biztonságos megfigyelési lehetőség a napkép kivetítése is: a távcsövet anélkül, hogy belenéznénk (a cső árnyéka segítségével) állítjuk a Napra, majd a távcső szemlencséje mögé tartunk egy fehér papírlapot. A lapon megjelenik a Nap képe, amely a lap helyétől függően lesz kisebb vagy nagyobb, és a szemlencse mozgatásával lehet élesre állítani. Ez a módszer nemcsak azért célszerű, mert nem veszélyezteti a szemet, hanem azért is, mert így egyszerre többen is láthatják a képet. De itt is vigyázni kell, mert a Nap összegyűjtött sugarai képesek tönkretenni a távcső okulárját, ha abban ragasztott lencsék is vannak. Bár napkeltekor, alacsony napállásnál nem olyan erős a Nap sugárzása, mint délben, még ekkor is csak néhány percig ajánlatos a távcsövet a Nap felé irányítani, nehogy az okulárban a lencsék túlmelegedjenek és elpattanjanak. (Origo)

További hasonló témájú videók