Közeleg a várt Merkúr-átvonulás

A Merkúr áthalad a Nap előtt2016. május 9-én zajlik az év várva várt csillagászati eseménye, a Merkúr-átvonulás. A látványosság délután kezdődik, és napnyugta után nem sokkal ér véget, vagyis Nyugat-Európából a teljes jelenség megfigyelhető.

Utoljára 2003. május 7-én láthattunk térségünkből Merkúr-átvonulást, kitűnő körülmények között.  A korabeli felvételeken jól látható:

A Merkúr látszó mérete 12 ívmásodperc, jóval kisebb, mint a Vénuszé, annak egyötöde. Ez azt jelenti, hogy a Vénusszal ellentétben a Merkúr apró korongját ez alkalommal sem fogjuk szabad szemmel látni a Nap korongja előtt. Ehhez legalább 10-szeres nagyítású távcsőre van szükség. És rögtön egy fontos figyelmeztetés: Megfelelő védelem nélkül TILOS a Napba nézni! Azonnali vakság lehet az eredménye!

Olyan távcsőre van tehát szükség, amely biztonsággal használható a Nap megfigyelésére. A csillagászati egyesületek ilyen alkalmakkor rendszeresen szerveznek megfigyeléseket, ahol a szemünk veszélyeztetése nélkül lehet megnézni a Merkúr csöpp korongját a Nap fényes felszíne előtt.

A Merkúr zenéje:

 

 


  Ha értesülni szeretne róla, hogy milyen új videók kerülnek fel az oldalra
csatlakozzon a Televízió Facebook-oldalához!


A cikkek, illetve videók tartalma nem feltétlenül tükrözi a szerkesztőség véleményét.
Célunk, hogy lehetőséget adjunk különböző vélemények megjelenésére.


Tags: , , ,


A bejegyzés trackback címe: https://www.televizio.sk/2016/05/kozeleg-a-vart-merkur-atvonulas/trackback/

Most itt van: Home // TECH, Tudományos hírek, VIDEÓK // Közeleg a várt Merkúr-átvonulás

© Magyar Interaktív Televízió

© 2010 Magyar Interaktív Televízió. All rights reserved.
Edited by Microgramma