A „nagy túlélő”, Baranyai Lajos emlékére

BARANYAI LAJOS újságíró, vállalkozó hosszú-hosszú évekig sikerrel küzdött veséinek rakoncátlankodásával, ő volt a leghosszabb ideig dialízissel kezelt páciens Szlovákiában. Humorával, pozitív életszemléletével a többi beteg – és barátai, kollégái, ismerősei – számára is mindig volt megnyugtató, reményt adó szava, története.

Ezért is olyan végtelenül szomorú, hogy végül január 27-én a reggeli órákban örökösen küzdő szervezete föladta a harcot az új kórral, a Covid-19 fertőzéssel. Ahogy olyan sok más ismerős, barát, családtagé is körülöttünk.

Baranyai Lajos 1952. november 13-án született Vágfarkasdon. Édesapja, Baranyai Sándor műbútor asztalos volt, édesanyja, Izsák Etelka elárusító. A losonci Középfokú Építészeti Ipariskola elvégzése után a pozsonyi Szlovák Műszaki Főiskolán szerzett oklevelet. A Nő, az Új Szó, a Szabad Újság és a Nap című lapok munkatársa volt.

Felesége, Kubányi Eleonóra közgazdász évtizedek óta ápolta a súlyos veseproblémákkal küzdő, dialízisre szoruló férjét.
 
Részletes életrajza benne maradt a laptopjában, fotóival, írásaival együtt. Talán rövidesen előkerül, és átkerülhet a (nemlétező) szlovákiai magyar Wikipédiára…
 
A fenti felvétel úgy maradt meg róla, hogy a Huszár Tiborról szóló megemlékezésének hangfelvétele előtt bekapcsolva maradt a kamera… Legalább ennyi…
 
 
(Visited 285 times, 3 visits today)

További hasonló témájú videók

%d bloggers like this: