Kodolányi Jánosra emlékezve

Kodolányi János125 éve született Kodolányi János Kossuth-díjas író, újságíró.

Könyvei több kiadásban és nagy példányszámban jelentek meg. A mai irodalmi- és közéletben és közoktatásban jelentőségéhez képest méltatlanul kevéssé (el)ismert; az irodalmi- és közélet más berkeiben és a szélesebb közönség körében ugyanakkor évtizedek óta töretlenül népszerű, sőt újabban Várkonyi Nándorral és Hamvas Bélával együtt – elsősorban Jókai Anna elnevezése nyomán – „a nagy triász” néven emlegetve, mint „szellemi iránytű”, meghatározó jelentőséggel bír.

Életrajza nem csupán háttere műveinek: számos önéletrajzi regényben sőt emlékiratban bizonyítja, hogy életműve java része személyes tapasztalatainak foglalata.

Munkássága valamennyi irodalmi műnemre kiterjedt (líra, dráma, epika, ezen belül a novella és regény, továbbá az esszé). Életének inkább késői szakaszában regényíróként nemcsak a magyar, hanem a világirodalom nagyjai sorába is beírta magát, műveit több nyelvre is lefordították. Elsősorban az ókori mitológiát (Égő csipkebokor; Vízöntő; Új ég, új föld), illetve a tatárjárást (Boldog Margit; Julianus barát; A vas fiai) feldolgozó regényei fontosak.

Kapcsolódó:

KODOLÁNYI JÁNOS • DIGITALIZÁLT MŰVEK

 

További hasonló témájú videók