Elhunyt Szilágyi István

Szilágyi István és könyvének egyik kiadása

Életének 86. évében elhunyt Szilágyi István, a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és József Attila-díjas erdélyi magyar író, a Helikon folyóirat alapító főszerkesztője

Szilágyi István 1938-ban született Kolozsváron, a család 1940-ben Zilahra költözött, a szilágysági kisváros világa meghatározó élménye maradt. Jogi végzettséggel a háta mögött jelentette meg első írásait az Utunkban, melynek később munkatársa, 1968-tól főszerkesztő-helyettese lett.

1990-től a Helikon néven újjáalakuló irodalmi folyóirat főszerkesztője lett. Első novelláskötete, a Sorskovács 1964-ben, első regénye, az Üllő, dobszó, harang 1969-ben látott napvilágot. Az évtizedek során a magyar irodalom olyan remekműveit tette le az asztalra, mint a Kő hull apadó kútba, az Agancsbozót és a Hollóidő, utolsó regénye, a Messze túl a láthatáron 2020-ban jelent meg.

Szilágyi István 1975-ben megjelent regényét, a Kő hull apadó kútba címűt, a kortárs magyar irodalom élvonalába sorolják. Ezt az értékelést nem koptatták el sem az évtizedek, sem az irodalmi divatok, a könyv újabb kiadásait megújuló kritikai és olvasói figyelem követi.

Fent: Ady Endre: Krisztus-kereszt az erdőn – Elmondja: Szilágyi István író (Magyar Művészeti Akadémia / MMA, 2019)

A 80. születésnapjára készült köszöntő:

Szilágyi István Kossuth-díjas író, a nemzet művésze, az MMA rendes tagja 2018. október 10-én töltötte be 80. életévét. A Magyar Művészeti Akadémia, a Petőfi Irodalmi Múzeum – Digitális Irodalmi Akadémia és a Magyar Írószövetség 2018. október 15-én köszöntötte az írót a PIM-ben.
Az MMA Kiadó erre az alkalomra jelentette meg Márkus Béla irodalomtörténész Szilágyi Istvánról írt monográfiáját. A filmben Márkus Béla méltatja Szilágyi életművét.

További hasonló témájú videók