Vargyas Lajos, Áj falu, a magyar népballada (és Európa)

Vargyas Lajos honlapjának nyitó oldala

Vargyas Lajos Széchenyi-díjas magyar népzenekutató, folklorista 110 éve született. Iskoláit Óbudán kezdte, majd az Árpád gimnáziumban érettségizett. Zeneakadémiai tanulmányai 1937-től kezdődően az egykori Pázmány Péter Tudományegyetem magyar-német szakán folytatódtak.

1940 után a Zenetudományi Intézet egyház-zene szakán Kodály Zoltán tanítványaként dolgozott. Ekkor került kapcsolatba a ma Szlovákiában lévő Áj faluval, amikor is a budapesti egyetem Néprajzi Intézetének gyakornokaként a Pátria lemezsorozat fölvételeihez itt próbálta összegyűjteni és felkutatni az akkori hagyományos paraszti énekeseket és dalaikat. 1941-ben doktori disszertációjának témájául ugyancsak Kodály ajánlására, feldolgozta e kis község teljes dallamtérképét is, részletes leírással és zenei monográfiával, Áj falu zenei élete címmel.

Ezt követően a Budapesti Egyetem Néprajz Tanszékén, a budapesti Egyetemi Könyvtárban, a Néprajzi Múzeum Népzenei Osztályán, a Magyar Tudományos Akadémia Népzenekutató Csoportjában mint igazgató és a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézetében tudományos tanácsadóként dolgozott.

1952-ben jelent meg A magyar vers ritmusa című könyve, s ugyanebben az évben adták közre Kodály Zoltánnal a mindmáig „Kodály-Vargyas”-ként emlegetett A magyar népzene című munkát, amelynek Vargyas Lajos a példatárát szerkesztette. Népzenei kutatásait A magyarság népzenéje című könyvében foglalta össze, amelynek második kiadását 10 CD-ből álló album kíséri, ez Magyarországon a legnagyobb, eredeti népzenei anyagot tartalmazó lemezkiadvány.

Vargyas Lajos a népzene mellett leginkább a népballada műfajával foglalkozott. A nemzetközi szempontból is egyedülálló A magyar népballada és Európa (1976) című művében a népballadát tekinti át a kontinens népei szempontjából.

A népzenekutatónak szentelt honlapon számos eredeti anyagot találnak, köztük ezt a Halmos Béla által készített beszélgetést is:

Fent:

Látod édesanyám… / Eredeti népzenei felvételek a Magyar Tudományos Akadémia Zenetudományi Intézete és a Néprajzi Múzeum hangarchívumából. Összeállította: Vargyas Lajos. Hangrestaurálás: Németh István.

Berzencei karikázó – dél-dunántúli táncdialektus • Nyugati (Dunai) dialektusterület • Archív felvétel az MTA Zenetudományi Intézet On-line adatbázisából
Lelt.szám: 0203.10
Szinkronhang: nincs
Tánctípus: körtánc
Táncaltípus: déli leánykörtánc
Táncdialektus: dél-dunántúli
Megye: Somogy
Gyűjtő(k): K. Kovács László; Pesovár Ernő; Szőts István; Vargyas Lajos
A gyűjtés ideje: 1953.05.22-26

Érdekességképpen álljon itt egy felvétel: A klasszikus magyar ballada: Vargyas Lajos folklorista felel Szász Tibor kérdéseire • 1970-es évek eleje, Boston, USA. Lásd Faragó József: Angol volt-e népballadáink Angoli Borbálája?