Zsombolyai János és a magyar road movie

Zsombolyai János Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, operatőr, egyetemi tanár 85 éve született.

A 60-as évek elején elkezdett dokumentum- és rövidfilmeket rendezni, majd Herskó János hívására a filmgyárban kötött ki.

Mint a magyar operatőrök nemzedékeinek egész sora, Zsombolyai János is az Illés György-vezette operatőri tanszakon szívta magába azt a szakmai szellemet, amely arra késztette, hogy a saját hangján szóljon. Miután 1961-ben lediplomázott a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőri tanszakán, fiatal és már nagynevű rendezők mellett az egyik legtöbbet foglalkoztatott operatőr volt. Pályája elején Gábor Pál, Sándor Pál, Makk Károly rendezők mellett állt a kamera mögött, olyan, máig eleven filmek életteli képeivel indulva a pályáján, mint a Szevasz, Vera, a Törékeny boldogság, a Szeressétek Ódor Emiliát, a Nyár a hegyen, a Bohóc a falon. Bacsó Péterrel hosszú ideig dolgozott együtt, tíz filmjében állt a kamera mögött, társadalmi drámában és vígjátékban egyaránt: Zsombolyai fotografálta minden időt egyik legnépszerűbb közönség kedvencét, a korszakos A tanút is.

A legkülönbözőbb rendezői stílusokhoz találta meg a megfelelő hangulatú képi világot, s korszak ismert alkotói foglalkoztatták, dolgozott Herskó Jánossal, Rényi Tamással, Kézdi-Kovács Zsolttal, Szörény Rezsővel, Simó Sándorral.

1975-ben rendezte meg első játékfilmjét, a nagy sikerű Kenguru road moviet (részlet fent, a Fonográf által szerzett zenéje lent), amelynek operatőre és forgatókönyvírója is volt.

A nagy sikert követően további filmeket is készített, amelyek közül a Kihajolni veszélyes, vagy a Vámmentes házasság tekinthető kiemelkedőnek; illetve ő készítette el a Queen együttes koncertfilmjét is.

Viszonylag fiatalon, már 1965-től tanítani kezdett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd vezetője is lett a film főtanszaknak. 1983-ban érdemes művész lett. Kétszer kapott Balázs Béla-díjat, díjakkal ismerték el a kritikusok és a szemle-zsűrik, az utolsó előtti Magyar Filmszemlén, 2010-ben életműdíjat vehetett át.