A Cygnus teherűrhajó indulása az ISS-re

A NASA, a Northrop Grumman és a SpaceX a következő indítást január 29-ére tervezi, hogy feljuttassa a Nemzetközi Űrállomásra a nélkülözhetetlen szállítmányt (NASA kép)

A NASA élőben közvetíti (fent) a Northrop Grumman vállalat Cygnus Cargo (Hattyú) teherűrhajójának startját a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) (az indítás kitűzött időpontja 18:00).

Az Expedition 70 ott tartózkodó legénysége kutatási, oktatási és médiatevékenységekkel van elfoglalva. Az Axiom Space 3 (Ax-3) Axiom Mission 3 privát űrrepülés a Nemzetközi Űrállomásra.

A Northrop Grumman vállalat Cygnus teherszállító hajója idei első útját egy SpaceX Falcon 9 rakéta tetején teszi meg. Legkorábban kedden, 18:00-kor indul el a floridai Kennedy Űrközpontból. A magáncég űrhajója több mint 8200 fontnyi tudományos kísérleti anyagot, a személyzet számára szükséges ellátmányt és laboratóriumi hardvert szállít majd az állomásra.  A SpaceX ezúttal is a „beugró” szerepét ölti fel, hiszen eddig az Antares 230+ rakéta szállította, de annak nyugdíjazásával jelenleg csak a Falcon-9 képes a Cygnust az ISS felé elindítani.

Jasmin Moghbeli, a NASA repülésmérnöke fogja csütörtökön hajnalban a Canadarm 2 robotkarjával elfogni Cygnus-t. Aznap reggel szolgálatban lesz Loral O’Hara NASA-űrhajóssal együtt, aki a Cygnus automatizált rendszerét fogja figyelni.

További hasonló témájú videók