Este landolást kísérelnek meg a Holdon

Hold felszínére való
Az Intuitiv Machines program nyitó oldala

UPDATE:

Sikerült simán leszállnia az Intuitive Machines holdszondájának, bár útja pont olyan kalandos volt, mint névadója, Odüsszeusz utazása…
A leszállás előtt ugyanis az Odysseus holdraszállót kifejlesztő Intuitive Machines szomorúan észlelte, hogy a jármű navigációs berendezésének kulcsfontosságú részei nem működnek.
Szerencsére a földi mérnökök gyors munkájával és a NASA által a szondán elhelyezett „hasznos teher” felhasználásával a járművet megmentették.
A NASA – amely a küldetés egyik megrendelője – egy kísérleti műszert helyezett el az Odysseus fedélzetén, amellyel fel lehetett cserélni a meghibásodott berendezést.
A mérnököknek sikerült megkerülniük az Odysseus elromlott navigációs berendezését, és két lézer (a NASA Navigation Doppler Lidar) segítségével le tudták vezetni a felszínre a szondát, ami gyengén ugyan, de kommunikál az irányítóközponttal.

Az Astrobotic januári sikertelen kísérlete után most az Intuitive Machines-nél a lehetőség, hogy első amerikai magáncégként elérjék a Hold felszínét. Ráadásul a Nova-C összességében már a harmadik űreszköz lesz csak idén, mely a Holdra indult! A számítások szerint február 22-én az esti órákban kísérelhetik meg a Hold felszínére való leszállást.

Lent: A NASA összeállítása az indulásról

A kezdőlökést a SpaceX Falcon-9 rakétája adta, majd a fokozatszétválás után az Odysseus névre keresztelt jármű megkezdte útját a Hold felé. Február 17-én sikeresen beindították a Nova-C főhajtóművét, mely az előírt ideig megfelelően üzemelt! A művelet azért is volt történelmi jelentőségű, mert ez volt az első alkalom, hogy egy kriogenikus (rendkívül alacsony hőmérsékletre hűtött hajtóanyagú), cseppfolyósított metánt és oxigént felhasználó hajtóművel ellátott űreszköz teljesített ilyen manővert a világűrben!

Tartsatok velünk, drukkoljunk együtt a sikeres landoláshoz!

Fent a Spacejunkie élő ablaka.

 

További hasonló témájú videók