Megnyílt az Erdélyi Fejedelmek Palotája Gyulafehérváron

Fotó: Tóth Helga / Transtelex

Február 3-án nyitották meg újra a gyulafehérvári fejedelmi palotát, amely február 5-től már a nagyközönség számára is nyitva áll.

A fejedelmi palota egy részének a felújítása nemrég fejeződött be Európai Uniós forrásokból, és most az Erdélyi Fejedelmek Palotája (Palatul Principilor Transilvaniei) néven egy új múzeumot nyitottak meg benne.

„Vitéz Mihály szobra mellett sétálunk kifelé. Az egykori vajdát eddig szinte minden román híradásban megemlítették, a politikusok is elég gyakran szeretnek példálózni vele, illetve úgymond ő az egyik reklámarca az egész múzeumi projektnek, Gyulafehérváron az egykori vár területén Izabella királyné és Bethlen Gábor mellett gyakorlatilag az ő arcképével reklámozzák a most megnyitott múzeumot. Aki attól tart, hogy akkor múzeumban mindent elönt Vitéz Mihály, megnyugodhat, lehet, hogy nehezen ejtik ki még Báthory vagy Szapolyai neveket, de határozottan úgy tűnt, hogy figyelnek rájuk.

A múzeum magyar feliratait pedig még egy székelyföldi múzeum is megirigyelhetné, mert ahhoz képest, hogy Gyulafehérváron elenyésző a magyar közösség, még azt is kiírták magyarul, hogy videóval megfigyelt terület, nemcsak a kiállítási tárgyak és a vetített animációk kaptak magyar feliratot” – írja Gál László a Transtelexben.