Égi látnivalók februárban

Együttállásokat, alkonyi holdsarlót és az állatövi fényt is megfigyelhetjük február első felében.

Ha lekésték is az elsejei hajnali Hold-Spica együttállást, vagy 5-én a Hold-Antares együttállást, van még mit nézni.

Egyre alacsonyabban látszik és egyre később kel a ragyogó Vénusz, miközben egyre hamarabb is világosodik. Aki szeretné még viszonylag sötét égen megcsodálni kora reggel, az a hónap első felében találhat erre még kényelmesebb alkalmat, 6:00 óra előtt kicsivel kel fel a belső bolygószomszédunk.

A Mars közben visszatér. Ráadásul most egészen májusig alkalmas a helyzet az M81 spirálgalaxis megfigyelésére.

A NASA videóján (átállítható magyar feliratozásúra az automatikus fordítás):

0:00 Bevezető
0:13 Hold és bolygó fénypontjai
1:45 Az M81 spirálgalaxis megfigyelése
4:01 februári Holdfázisok

Alkonyat után még láthatjuk a Szaturnuszt: a délnyugati-nyugati ég alján figyelhetjük meg, abban az időszakban, amikor az állatövi fényt is láthatjuk. Nagyjából a csillagászati szürkület végén nyugszik le, vagyis épp besötétedik a horizonton is az ég. Még viszonylag fényes, de sajnos a kis horizont feletti magasság a távcsöves megfigyelésre már nem alkalmas.

Alkonyi holdsarló 11-én • A 4,4 százalékos megvilágítású sarlót a nyugati égen keressük, egy órával napnyugta után, kényelmes égi körülmények közt figyelhetjük meg. Ekkor mintegy 10 fokos magasságban jár még, és jó egy óránk van a lenyugvásáig.

Hold-Jupiter együttállás 14-én este • A 30 százalékos, hízó Holdat és a tőle kb. 5-6 fokra járó Jupitert este, a délnyugati-nyugati égen láthatjuk. A holdnyugta idejére (23:00 óra felé) lesznek kissé közelebb, de így is eléggé laza lesz az együttállásuk.

További hasonló témájú videók