Az év hüllője a kaszpi haragossikló

A kaszpi haragossikló nem vehető könnyen észre az aljnövényzetben, ahol éberen figyel, ha potenciális ragadozó közeledik felé. (Kép: Halpern Bálint)

Magyarországon a2024. év hüllője a térség legnagyobbra növő kígyója, a kaszpi haragossikló. Hossza meghaladhatja a 2 métert. És bár megjelenése impozáns, viselkedése merész, nem könnyű vele összetalálkozni, mert az embert, ha csak teheti, igyekszik messze elkerülni. Ezüstösen fénylő barnásszürke alapszíne jól elrejti az élőhelyét jellemző fűben.

„Lassan, óvatos léptekkel ereszkedtem alá a meredek domboldalon. Szememmel a sziklaperemeket pásztáztam, ahol korábban levedlett kígyóbőrt láttam, de semmi. Már kezdtem feladni, ebből ma sem lesz siklófogás, amikor egy kisebb galagonyabokor mellé értem. Úgy döntöttem, alulról kerülöm meg, és úgy haladok tovább keresztben az oldalban. Alighogy a bokor mögé pillantottam, a fűből, mint a felhúzott rugó, 120 centiméter körüli haragossikló tágra nyitott szájjal lendült a térdem felé. Miután elvétette a harapást, újra S-alakba görbült, majd megint harapott. De ekkor már megragadtam, és a kezemben volt. Sok történetet lehet hallani a méltán haragosnak nevezett sikló temperamentumáról. Ha sarokba szorítják, gyakran fordul szembe támadójával, akit vagy amit hatásos blöffjével igyekszik megfutamítani. Mivel nagytermetű, vakmerő támadása elsőre tényleg félelmetesnek tűnik. Ha megfogják, vehemensen harap. Fogai aprók, de tűhegyesek, és a bőr fájdalomérző idegvégződéseit igencsak tépik, az apró hajszálerekkel együtt, emiatt harapása kellemetlen, és a vér is kiserken néha. Amint azonban a vér megalvad, és a sebet lemossuk, szinte alig látható a harapás nyoma” – írja Babocsay Gergely a hüllőről. Bővebben ITT olvashatnak róla, és láthatják a harapásról ksézült fotókat is.

Video: ZUKIPER: A HARAGos ÚTJÁN • „A kaszpi haragossikló hazánk leghosszabb és legritkább siklófaja. Elhivatott herpetológusok kis csapatához csatlakoztam, hogy végre saját szememmel is láthassam ezt a különleges kígyót. Közben mindent megtettem, hogy egy szem kis sportkamerámmal ledokumentáljam a felmérés eseményeit. Így sikerült.”