A mélyűrbe utazás úttörői: Artemis I

November 16-án volt egy éve, hogy felszállt a NASA Orion űrszondája a Kennedy Űrközpontban található Launch Pad 39B-ről a Space Launch System rakéta tetején, hivatalosan megkezdve az Artemis I küldetést. Ebből az alkalomból tette közzé a NASA a fenti összefoglaló videót. (A feliratozás a jobb alsó részen átállítható magyar nyelvűre: feliratok bekapcsolása; automatikus fordítás, magyar.)

Az Orion űrszonda 25,5 nap alatt két holdkerülő űrrepülést hajtott végre, 80 mérföldes körzetben a Hold felszínétől. Legtávolabbi távolságában az Orion közel 270 000 mérföldet tett meg szülőbolygónktól. 2022. december 11-én az Orion 12 óra 40 perckor ejtőernyővel fékezett becsapódást hajtott végre a Csendes-óceánon. A NASA ezzel az űrrepülésel tért vissza a holdkutatáshoz, amit még az Apollo-programmal kezdett meg, hatvan évvel korábban. A program célja, hogy a Hold felszínén kialakítsa az emberi jelenlétet, amivel később a Mars kutatása is könnyebb lesz. Ezzel a küldetéssel tesztelték az Orion űrhajó rakétáját és hőpajzsát.

Az Artemis I új teljesítményrekordokat döntött, felülmúlta a hatékonysággal kapcsolatos elvárásokat, és megnyitotta az utat az emberiség előtt a mélyűr felfedezéséhez. Ez az előjáték a következőhöz – az Artemis I sikerét követően űrhajósok repülnek majd a Hold körül az Artemis II-n.

 

További hasonló témájú videók