Csehy Zoltán fél évszázada

Csehy Zoltán50. születésnapján köszöntjük Csehy Zoltánt. A költő, műfordító, irodalomtörténész, kritikus a somorjai gimnáziumban érettségizett, a pozsonyi Comenius Egyetemen szerzett magyar–latin szakos tanári (1998) oklevelet.

Egyetemistaként a Szőrös Kő című irodalmi folyóirat szerkesztője volt. Közreműködött a Sambucus Irodalomtudományi Társaság létrehozásában. 2003-ben PhD-fokozatot szerzett az ELTÉ-n, és 2009-ben ugyanott habilitált. Jelenleg a pozsonyi Comenius Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékén tanít. 1997–2002 között a Kalligram szerkesztője, 2004-től 2006-ig főszerkesztője volt. A Magyar Tudományos Akadémia külső köztestületi tagja és a Hungaria Latina – Magyar Neolatin Egyesület – nemzetközi alelnöke.

1993 óta öt verseskötete jelent meg. Emellett több mint tíz műfordításkötetet, három irodalomtörténeti tárgyú monográfiát, illetve esszé, és tanulmányköteteket is kiadott. Műfordítóként elsősorban a latin, az ógörög, az olasz, a szlovák és a cseh költészet fordításával foglalkozik, de Cicerótól Poggio Bracciolinin át Martin C. Putnáig több prózai művet is tolmácsolt.

Videó: Hallgassák meg Csehy Zoltán Arc, arcrongálás, maszkosjáték című előadását a Líceum TV felvételén (Eszterházy Károly Főiskola, EKF, www.uni-eger.hu; 2016. április 25.).

További hasonló témájú videók