Óraátállítás!

óraátállítás

Éjjel óraátállítás (október 29-én) hajnalban 3:00-kor ne felejtse visszaállítani az órákat 2:00 órára!

Az első világháború során szükségessé vált, a szénfogyasztás csökkentésének reményében bevezetett óraátállítás eltörléséről az Európai Parlament még 2019 márciusában döntött, miután több független és egy uniós kutatás is rávilágított arra, hogy az emberek többsége feleslegesnek érzi, sőt, kifejezetten utálja, ráadásul az élettani hatásai is kedvezőtlenek az évente kétszeri óraátállításnak.

Az utolsó váltást 2021 októberének utolsó vasárnapjára tűzték ki, amit aztán a koronavírus-járvány miatt eltöröltek, a hírek szerint pedig jelenleg az Európai Unió vezetői Ukrajna és Oroszország háborújára koncentrálnak, ezért az óraátállítás kérdésével egyelőre nem foglalkoznak.

Számos kritika éri az óraátállítást, amely eredeti célja az volt, hogy jobban kihasználjuk a természetes fényt, valamint hogy energiát spóroljunk meg. Az óraátállítás hatásairól sokféle vélemény és tanulmány létezik, de egyre többen azt állítják, hogy ez a rendszer ma már elavult és szükségtelen.

Az óraátállítás rövid története:

Elsőként Benjamin Franklin vetette fel 1784-ben, hogy rengeteg gyertyát spórolhatnánk, ha időszámításunkat időről időre a Nap járásához igazítanánk. A XX. század elején, 1908-ban William Willett – ugyancsak a takarékosságot hangsúlyozva – már az angol parlament elé terjesztette ötletét, miszerint a nyári hónapokban állítsák eggyel előrébb az órákat. A képviselők lesöpörték a javaslatot, hiába próbálkozott Willett 1911-ig minden évben. Aztán az első világháború meghozta a sikert, amit ő 1915-ben bekövetkezett halála okán már nem élhetett meg: a nyersanyag- és energiagondokkal küzdő Németország 1916-ban bevezette a nyári időszámítást, példáját egy hónappal később követte Nagy-Britannia, majd 1918-ban az Amerikai Egyesült Államok.

A két háború között aztán hol elvetették, hol megtartották, de a második világégés idején ismét sokan éltek vele, a XX. század második felében pedig fokozatosan szinte minden ország bevezette a téli és a nyári időszámítás váltogatását. A XXI. században azonban eljutottunk odáig, hogy valós megtakarítást nem jelent, viszont az átállás jelentősen megterheli az emberi szervezetet, a többség szabadulna tőle.

Fent: Agatha Christie: Poirot – Órák (The Clocks); 2011 (Forrás: Hercule Poirot fan club)

Kapcsolódó:

NYOMÓS OKA VAN ANNAK, HA FELRIADSZ ÉJJEL 3-KOR

 

További hasonló témájú videók