Ne felejtse el 1 órával visszaállítani az órákat!

IdőszámításOktóber 29-én, vasárnap hajnalban 3:00 órakor 2:00 órára, egy órával vissza kell állítani az órákat, ezzel elkezdődik a téli időszámítás. Jelenleg a kutatók megosztottak abban a kérdésben, van-e értelme az óraátállításnak. Hogy valóban van-e gazdasági haszna, azt nem tudjuk, de legalább  tudatosul bennünk, hogy jön a tél, és nem lepődünk meg, ha hirtelen hideg reggelre ébredünk. Ráadásul legalább ezen a napon egy órával többet alhatunk

Érdemes átnézni az összes elektronikai eszközt, például a lakásban található órákat (különös tekintettel a hétfői ébresztésért felelős darabra), a konyhai időjelzésre klasszikusan használt mikrohullámú sütőt, az időzíthető mosógépeket, a digitális és órás kijelzővel rendelkező hűtőket, a videó-, dvd- és más médialejátszókat, a hordozható médialejátszókat, a tévékészülékeket, az időzíthető termosztátokat, vagy például a digitális időjárás-állomásokat.

A forgalmi adatok elemzésével foglalkozó Best Way Traffic megfigyelései szerint óraállítás után két százalékkal nőhet a közúti balesetek száma, és nagyobb forgalmi dugókra is számítani kell. „Az októberi óraátállítás hatással van a forgalomra is. Például aki október 26-án, 17 órakor megy haza a munkából, még világosban autózik, kerékpározik vagy halad át a zebrán. 28-án, hétfőn azonban a 17 órai időpont már szürkületet, sötétet jelent ugyanazoknak a közlekedőknek. Az elmúlt években gyűjtött adatokból világosan látszik, hogy az óraátállítás után átmenetileg lassul a közlekedés, két százalékkal több baleset fordul elő az utakon, és nagyobb dugók keletkeznek.”

Mire jó ez nekünk?

Semmire. Az óraátállítás eredeti célja az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart.

Ki találta ki?

Az óraátállítást először 1976-ban, három évvel az első olajár-robbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok azzal indokolták a lépést, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítása érhető el. Csehszlovákiában 1979,  Magyarországon 1980 óta alkalmazzák évről évre a nyári időszámítást, amelynek szintén az volt a célja, hogy energiát takarítsanak meg. A nyári-téli időszámítást jelenleg kormányrendelet szabályozza, amelyet az Unió tagállamaiban érvényes szabályhoz igazítottak. Eszerint a nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart.

Megtérül az óraátállítás?

A vélemények ma már megoszlanak óraátállításról, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energiafogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással sok energiát megtakarítani.  Az átállításból adódó spórolás nagyrészt abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni… Ma azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Így a lámpák ki- és bekapcsolása a sötétedéssel egy időben történik. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen hányat mutat.

Daylight saving time

Mikor kell az órát átállítani?

Szombatról vasárnapra virradóra hajnal 3 órakor 2 órára kell átállítani az órákat. Hivatalosan. Ám emiatt nem érdemes talpon maradnunk: otthon megtehetjük már este; vagy reggel, ha kialudtuk magunkat :-).

További hasonló témájú videók