Októberi égbolt

Októberi égbolt
Tűzgyűrű • forrás: Wikimédia

Októberben is számos látványossággal szolgálhat a (tiszta) égbolt. Van, amelyikről már lemaradtunnk (de a NASA fenti összefoglalójában még megtekinthetjük), van, amelyiket még elcsíphetjük…

A hónap első felében számos kisebb meteorraj is aktív volt: pl. a Taurida rajkomplexum (az északi és a déli Tauridák), amelyről érdemes tudni, hogy időnként hatalmas tűzgömbökkel teszi emlékezetessé az őszi éjszakákat. 6-án egy nagyon rövidke raj, az Októberi Camelopardalidák maximuma érkezett, de csak óránként 1-2 meteorral. Itt lesznek a Drakonidák, e raj maximuma 9-én várható, óránként akár 5 meteort is láthatunk, amelyek lassúak, sziporkázó fényűek és gyakori a fényes rajtag – e raj radiánsa kora este jár a legmagasabban, ez ritka alkalmat teremt a megfigyelésre, hisz a legtöbb meteorraj szeret hajnalban főműsort csinálni. 11-én a Delta Aurigidák maximuma van, szintén csak 1-2 meteorral. Ezeken kívül még aktív raj az Orionidák, az Epszilon Geminidák raja is. Bár egyik se kiemelkedő, a sok aktív raj azt jelenti, hogy a tiszta éjszakákon biztosan nem maradunk hullócsillagok látványa nélkül! Főként a hónap közepéhez közeledve már a holdfény se fog ebben zavarni.

Október 10-én a Holdsarló még 18 százalékos lesz, a Regulus felett 5,5 fokkal látszik. A Vénusz hajnalcsillagként alig 2 fokkal lejjebb ragyog. 11-én a Hold már csupán 11 százalékos, és már a Vénusznál is alacsonyabban, tőle 8 fokra balra látszik. A Regulus és a Vénusz közti távolság is nőtt kicsit, kissé több mint 2,5 fokra. Bármelyik hajnalon is lessük meg őket, az együttállások lazasága ellenére is szép látványban lehet részünk, ráadásul szépen lehet tájképbe is komponálni az égitesteket. Egyetlen hátrányt az jelent, hogy a látványuk igazán korán lesz szép, 4 körül érdemes kimenni fotózni.

Vékony holdsarló 13-án hajnalban: Már nem kell olyan embertelenül korán kelni a 2,2 százalékos sarlóhoz, mint a korábbi együttállásokhoz, 5:10 – 5:30 felé bukkan csak fel a Hold az északkeleti horizonton, még a csillagászati szürkület idején. Ez azt jelenti, hogy épp csak pirkadni fog az ég alja, így igazán gyönyörű látványban lehet részünk, ha az időjárás is úgy akarja.

Október 14-én a Hold árnyéka gyűrűs napfogyatkozást, úgynevezett tűzgyűrűt hoz létre: Oregontól Texasig lesz esélyük látni az amerikaiaknak a különös jelenséget, ha tiszta az égbolt. Azok pedig, akik a teljes napfogyatkozás vonalában élnek, Texastól Maine-ig, lehetőségük lesz teljes napfogyatkozást látni, természetesen ha az időjárás engedi.

A gyűrűs napfogyatkozás azt jelenti, hogy a teljes árnyék sávjában sem tudja a holdkorong egészen eltakarni a Napot, hanem egy látványos fénygyűrű megmarad a fekete holdperem körül. Ennek oka, hogy a Hold éppen földtávolban jár, és kisebb méretűnek látszik, mint a napkorong.

Élő közvetítés is lesz (fel lehet iratkozni az értesítésre):

Október 23-án nézzen dél felé egy-két órával naplemente után, hogy megtalálja a körülbelül 70%-ban megvilágított Holdat, amely közvetlenül a Szaturnusz bolygó alatt lóg. Közeli közelségük az égbolton megkönnyíti a teleszkópos megtekintését ennek a két égbolt-kedvencnek.

A telihold október 28-án a Jupiter bolygóval együtt kel fel. Ez a két legfényesebb objektum az égbolton, és ha ilyen közel látjuk őket, egészen lenyűgöző látványt nyújt.

További hasonló témájú videók