Véget ért az Agrofilm 2023

Az idei, 39. Agrofilm 2023 verseny fődíját (a 89 esztendős) Ivars Seleckis lett dokumentarista, rendező nyerte el a Parasztok (Zemnieki, The Land, Krajina) című filmjével (részlet fent; forrás: Mistrus Media).

A film hat különböző családot, a vidéki Lettország sokszínűségét és ellentmondásait, a gazdák életét mutaja be annak minden illúziójával és a maga valóságában. A film szereplői nagyon különböző okok miatt választották a tanyai életet, távol a város nyüzsgésétől – van, aki már nem akarta az irodában, forgalmi dugókban és virtuális világban leélni az életét, másoknak a  családjukkal kellett menniük, de mindannyiukat egyesíti a stabilitás vágya, amelyet maga a föld és a ház biztosít.
Seleckis rendező a legidősebb aktív lett filmklasszicista. Több mint 50 éve örökíti meg Lettország vidékét és népét filmekben, amelyek később a kor dokumentumaivá váltak.

A film kreatív csapata: Seleckis rendező – aki különböző generációk operatőreivel dolgozott együtt; a forgatókönyvírók Andris Vanadziņš és Dace Dzenovska szociálantropológus, a vezető operatőr Valdis Celminņš, a zenét Kārlis Auzāns szerezte, a vágó Armands Začs, a hangmérnök Ernests Ansons, a producerek Gints Grūbe és Elīna Gediņa-Ducena, az executive producer Annija Korpa.

A nemzetközi zsűri díjat a szlovák forgatócsoport által készítette Kangal – Ochranca stád (Kangal – a nyáj őrzője)  című alkotás kapta, amely a szabadon tartott állatok őrzésére szakosodott pásztorkutyák képzésének egy évét követte figyelemmel.

Nathalie Lay francia rendezőnő rendezői díjat nyert Szofia farmja című filmjével. Egy farmerlány elkötelezettségét szőtte képekbe, ahogy a jószággal bánik, az általa tartott állatok igényeit szem előtt tartva odaadással és szeretettel.

A Nyitrai Mezőgazdasági Egyetem rektorának díját egy magyar film kapta, a Föld = Élet. A film a termőföld tönkretételének nagyon is időszerű kérdésével foglalkozik.

A cseh erdők jövőjéért való aggódás hívta életre a Lesy budúcnosti (fent) című dokumentumfilmet, amely az erdész hivatását helyezi előtérbe, a Zólyomi Műszaki Egyetem rektorának díját szerezve meg.

Az Agrofilm elnökének díját egy olasz alkotás, A föld íze kapta, amely egy észak-olaszországi falucskát mutat be, ahol megőrizték a hagyományos földművelést és a mezőgazdasági termékek előállításának módjait.

További díjak és díjazottak listája.