Élő közvetítés a Mars közeléből

Mars
Az ESA Mars Express

Az ESA június 2-án, pénteken egy órán át élő képeket közvetít a YouTube-on, amelyek közvetlenül a Mars körük keringő szondáról érkeznek majd. A két bolygó Nap körüli pályán elfoglalt relatív helyzetétől függően a fény 3 és 22 perc között ér el hozzánk, ezért az az „élő” adás egy kicsit mindig késésben lesz. Az ESA Mars Express szondájának 20. születésnapja alkalmából lehetőség nyílik arra, hogy olyan közel kerüljünk a Marshoz, amennyire jelenleg lehetséges. Ne számítsunk folyamatos videóra, a sugárzott felvételek nagyjából 50 másodpercenként fognak frissülni. A képeket az űrszonda fedélzetén található Visual Monitoring Camera (VMC) készíti.

Az űreszközök által gyűjtött megfigyelések és adatok többsége olyan időszakokban készül, amikor nem állnak közvetlen kapcsolatban a földi állomás antennájával. Vagy a geometria miatt – például a Nap vagy a Mars másik oldalán van -, vagy az űreszköz antennája a tudományos adatok gyűjtése közben nem Föld felé néz.

Mars
A kamera, ami a képet szolgáltatja…

A tudomány számára ez nem jelent problémát. Az adatokat a fedélzeten tárolják, és néhány órával vagy akár napokkal később lesugározzák, amint az űreszköz ismét kapcsolatba kerül a földdel. A Mars Express vizuális megfigyelő kamerájával általában az történik, hogy néhány naponta újabb és újabb adag adatot „töltenek le”, azt feldolgozzák és a világ számára elérhetővé teszik.

A pénteki egyórás élő közvetítés során a Mars körüli pályáról készült képek és a képernyőn való megjelenés között körülbelül 18 perc telik el. Ez 17 percet jelent, amíg a fény a Marsról a Földre jut a jelenlegi konfigurációban, és körülbelül egy percet, amíg áthalad a földi vezetékeken és szervereken.

Megjegyzendő, hogy még soha senki nem próbált ki ilyesmit, így a jelek pontos utazási ideje egyelőre bizonytalan.

További hasonló témájú videók