Hajnalban indul a BepiColombo szonda a Merkúr felé

Szombaton hajnalban, magyar idő szerint háromnegyed négykor startol a BepiColombo nevű brit szonda a Francia-Guyanában működő űrközpontból.

A BepiColombo az Európai Űrügynökség és a Japán Űrügynökség közös projektje, egyben első programjuk a Merkúr kutatására. Ez a projekt a Horizon 2000 egyik alapküldetése. A program keretében az ESA és Japán is egy Merkúr-szonda megépítésével vesz részt, amit közös platform segítségével juttatnak el a bolygóra.  A négytonnás űreszközt egy Ariane–5 rakéta juttatja az űrbe; ez az Európai Űrügynökség (ESA) legnagyobb hordozórakétája. Útja hét évig tart majd. A Merkúr körüli pályára állva két kisebb műholdat bocsát ki, amelyek két éven át kutatják majd a Naprendszer első bolygóját.

 

 

A BepiColombo elektromos ionhajtóművekkel van ellátva. Ezek elsődleges feladata nem a szonda gyorsítása, hanem a fékezés, hogy a Merkúr közelében pályára állhasson. Az ionhajtóművek nagyon hatékonyak, de tolóerejük gyenge, ezért a fékezés éveket fog igénybe venni.

A Merkúrról keveset tudunk, eddig két amerikai űreszköznek sikerült a közelébe kerülni. A Mariner–10 csak elrepült mellette, a Messenger viszont pályára állt.

A fellövést élőben közvetítik.

Videók: European Space Agency, ESA

További hasonló témájú videók