100 éve nyitották meg Tutanhamon sírkamráját

Howard Carter és Lord Carnarvon

A Tutanhamon fáraó titkait 3300 éven át őrző sírjára 100 éve, 1922. november 26-án vetült először emberi pillantás, elsőként Howard Carter, mecénása, Lord Carnarvon és annak lánya vehette szemügyre a felhalmozott kincseket.

A brit régész és kis csapata egy gyertya pislákoló fényénél pillantotta meg először a fáraót és kincseit.

A lelet gazdagságára jellemző, hogy csak katalogizálása több évet vett igénybe, a lelet nagy része a Kairói Múzeumba került.

A sajtó kitüntető figyelme „sztárt csinált” a régészből, aki felolvasásokat tartott, maga is műgyűjtő lett.

 

https://youtu.be/cijYmMVb-Yw

Tutanhamon: A legújabb kiállítás című dokumentumfilm a száz évvel ezelőtt feltárt, pazar sírkamráról emlékeznek meg alkotói A film a világtörténelemben először teszi lehetővé, hogy nézők milliói közelről is szemügyre vehessék a fáraót, és átélhessék azokat a kivételes pillanatokat, amelyek során a fáraó személyes használati tárgyai és az őt a túlvilágra kísérő luxuscikkek közül mintegy 150 elkerül korábbi kiállítási helyéről, a Királyok Völgyéből, hogy a valaha szervezett legnagyobb szabású kiállításon kapjanak helyet, melyet a szó szerint „Aranyifjúnak” szenteltek. „Kérem Önöket, most tekintsék meg ezeket a felbecsülhetetlen értékű tárgyi emlékeket, még mielőtt örökre hazakerülnek, Egyiptomba!” – tanácsolja Mostafa Waziry, az Egyiptomi Ókori Régészeti Leletek minisztere. Sandro Vannini, a Tutanhamonra szakosodott tárgyfotós tűéles, nagy felbontású, művészi képsorain szinte megelevenednek Tutanhamon kincsei. A termékeny Vannini végigfotózta az „Aranyifjú” teljes, több mint 5 400 leletből álló sírkamráját.

https://youtu.be/vbDLyPUd5q4

Kapcsolódó:

A fáraó sírja: most Magyarországon látható minden idők egyik leghíresebb régészeti felfedezése

Megfejtették Tutanhamon halálának rejtélyét

További hasonló témájú videók