Elbúcsúzik a szárnyas nyíltól a Škoda

A cseh Škoda legújabb elektromos autójával bemutatta a megújult márkaarculatot is, amelyet a továbbiakban használnak majd. A Škoda azon kevés autómárka egyike, amely képes volt lábon maradni a szocialista rendszerek bukása után. A Volkswagen-csoport által felkarolt cseh autógyár ráadásul rendkívül sikeresen hajtotta végre a váltást, olyannyira, hogy a 2020-as adatok szerint Európa nyolcadik legtöbbet értékesített márkájává tudott válni.

A cég jellegzetes „szárnyas nyíl” logója azután is megmaradt, hogy a csehek csatlakoztak a német konszernhez, a cég tegnapi bejelentése szerint azonban a jövőbeni modellekről eltűnik az 1926 óta kisebb-nagyobb frissítésekkel használt embléma – írja az InsideEVs. A nagy bejelentésre annak apropóján került sor, hogy lerántották a leplet a cég formabontó koncepcióautójáról, a Škoda Vision 7S-ről. A szériaváltozatot 2026-ra várjuk.

 

Škoda
A Škoda Vision 7S-sel debütál a cseh márka új logója és arculata (Fotó: Škoda)

A hétüléses elektromos SUV fontos első fecske a cég és az egész konszern életében: ez ugyanis az első olyan autó, amely megmutatja, hogyan tervezik felhasználni a jármű alapját adó MEB-platformot a jövőben.

A Tech Deck Face az új Škoda dizájn

Bár a Vision 7S külseje nem szakad el annyira a márka jelenlegi modelljeitől – hunyorítva nézhetnénk faceliftes Enyaq iV-nek is – az igazi újdonságokat a belső tér kialakítása, a felhasznált technológia és a modularitás jelenti majd. Az új designt a cég Tech Deck Face-nek nevezi, legfőbb jellegzetességeinek a T-alakú első és hátsó lámpák és lökhárító megújult kialakítása számít, amelyet várhatóan több jövőbeni modellen is láthatunk majd.

Az elülső maszk laposabb és szélesebb, mint korábban. És persze hiányzik a  hűtőrács. A masszív rácsot fekete üveg helyettesíti. A Tech-Deck Face elnevezés arra utal, hogy elrejti az asszisztens és autonóm rendszerekhez szükséges érzékelőket. A nappali menetfények keskeny vízszintes vonalat alkotnak, és mélyen benyúlnak a sárvédőkbe. Ugyanez a motívum található a visszapillantó tükrökön és a hátsó lámpákon is. Az alsó részek masszivitását a lökhárító hangsúlyozza, amely egyébként újrahasznosított gumiabroncsokból készült, és hét függőleges rés van rajta. A középső biztosítékként szolgál az esetleges ütközéskor a nagyfeszültségű áramkör megszakítására.

A koncepcióautó belseje is jelzi, hogy a jövőre készülnek, a különleges formájú kormány mellett a műszerfal fő kijelzője eltűnik szem elől, ha az autót önvezető módban használják. A továbbfejlesztett MEB-platform erényei közé sorolható a 89 kilowattórás akkumulátorcsomag, amelyet akár 200 kilowattal is lehet tölteni és a WLTP szerinti 600 kilométeres hatótáv.

škoda