„Az anyag mindennapi kenyerem, örömöm, bánatom” – Kovács Margit

kovacs margit keramikus45 éve hunyt el Kovács Margit Kossuth-díjas magyar kerámiaművész, érdemes és kiváló művész. Egyaránt mestere a körplasztikának és a domborműnek, az agyagbavésett rajzos csempéknek, korongolt és felrakott edényeknek, a mázak finoman árnyalt keverésének. Alkotómunkásságának középpontjában az ember áll.

Témaköre kifogyhatatlanul gazdag, változatos: reális hangvételű portrék, biblikus kompozíciók, groteszk figurák és zsánerképek, népdalillusztrációk, zsúfolt díszű korsók, tálak. Világa összességében egységes hatasú, sajátosan egyéni hangú, hazai talajban gyökerezik, ugyanakkor modern és európai.

„Az anyag mindennapi kenyerem, örömöm, bánatom. Már az első érintésekor életem elemévé vált. És azóta az elem bekerülve vérem áramába, hol az öröm hullámhegyeire, hol az ijedt reménytelenség hullámvölgyeibe sodor, emel, buktat”– fogalmazta meg tömör egyszerűséggel röviddel a halála előtt.

Életműve befejezett, csodálatos egész; zaklatott, idegtépett korban törékeny tökéletesség.

Kisfilmekkel adózunk emlékének: A győri Kreszta-ház épületében található a Kovács Margit Állandó Kiállítás. A tárlatban Fülöp Szabolcs, a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum tárlatvezetője kalauzolja az érdeklődőket.

További hasonló témájú videók