Kovács Margit, az agyag poétája

115 éve született Kovács Margit Kossuth-díjas szobrász, keramikusművész.  Művészeti tanulmányait Jaschik Álmos magániskolájában kezdte, majd Hertha Bucher bécsi magániskolájában (1926-1928) és Münchenben, a Staatschule für angewandte Kunstban, Karl Killernél és Adalbert Niemeyernél folytatta (1928–1929). Hazatérése után kapcsolódott be a magyar művészeti életbe. 


„Az anyag mindennapi kenyerem, örömöm, bánatom. Már az első érintésekor életem elemévé vált. És azóta az elem bekerülve vérem áramába, hol az öröm hullámhegyeire, hol az ijedt reménytelenség hullámvölgyeibe sodor, emel, buktat” 
– fogalmazta meg tömör egyszerűséggel röviddel a halála előtt.Határtalan munkabírásával szinte az utolsó percéig dolgozott, mert hivatása szerelmese volt.

Életműve befejezett, csodálatos egész; zaklatott, idegtépett korban törékeny tökéletesség. 

___________________________

 

Még az utolsó napokban is sokan látogattak el a vásárhelyi Kerámia Központba, hogy Kovács Margit munkáiból álló kiállítást megtekintsék. Az érdeklődők a szentendrei múzeum raktárából érkezett alkotások mellett a híres keramikusművész mintegy 1500 művét filmen is megcsodálhatták.

vasarhelyitelevizio • 2015

___________________

Kovács Margit, agyag poétája • portréfilm

 

 

További hasonló témájú videók