Freeman és a Feledés

Morgan Freeman a Feledésben © 2013 – Universal Pictures

Közel tíz éve borzolja a fantáziánkat az Universal Pictures az Oblivion (Feledés – magyar szinronanl a teljes film itt) című sci-fi akciófilmje, amelyben a tegnap születésnapját ünneplő Morgan Freeman is emlékezetes szerepet játszik.

A korghatáros moziban Jack Harper az egyik utolsó robotrepülő szerelő, aki a Földön állomásozik. Egy nagyszabású hadművelet része ő, melynek során az élethez nélkülözhetetlen forrásokat vonnak ki a Földről a több évtizedes háború után, és egy szörnyű fenyegetés árnyékában. Ám Jack küldetésének nemsokára vége.

Több ezer méter magasan járőrözik a lélegzetelállító égbolton, de az élete a feje tetejére áll, amikor megment egy gyönyörű idegent egy lezuhant űrhajóból. A nő érkezése olyan események láncolatát indítja be, melyek során Jack kénytelen megkérdőjelezni mindent, amit tud, és az emberiség sorsa az ő kezébe kerül.

Egy elmélet szerint meglehet, hogy ez a film egy egész estés animációs film, a maga idejében rendkívül sikeres WALL-E (2008) felnőtt verziója. Ami persze nem túl valószínű, lévén, hogy a rendező-forgatókönyvíró Joseph Kosinski  – aki a Top Gun: Mavericket készítette – saját, soha ki nem adott 2005-ös képregényét dolgozta fel, így a történet nyilván az övé, és mégis! És mégis mindkét filmben az elhagyott, elpusztult Földön járunk, ami fölött egy magányos túlélő őrködik, akit megtalál a szerelem, és aki új jövőt adhat a bolygónak. Csak itt nem egy picike robot a főhős, hanem Tom Cruise, ami azért elég jelentős különbség.

Persze van a Feledésben (2013) sok minden más is, például a Mátrixból, csak nem Lawrence Fishburne bukkan elő a sötétből, hanem Morgan Freeman, és ugyancsak van földalatti mozgalom és megint nem minden az, aminek látszik. És lehetne más példákat is hozni, mik hatottak Kosinskire és a történetre, de nem ez a fontos, mert ez úgy, ahogy van, megáll a saját lábán, köszönhetően például a látványnak – egyes jeleneteket Izlandon vettek fel, és valódi díszleteket építettek a blue-screen technológia helyett. Van a filmben látványos akció, elgondolkodtató jövőkép és nézőbarát szerelmi szál Olga Kurylenkóval – ennél jobb már csak A holnap határa lett alig egy évvel később.

 A film: A buborékhajó (UIP-Duna Film)