Gombaszög 2021 – A kopjafafaragó Nagyferenc Katalin

Nagyferenc Katalin
Nagyferenc Katalin

Urbán Csongor a tábor „leltári” kopjafafaragójának számító Nagyferenc Katalint szólaltatta meg.

Nagyferenc Kati ugyan a táborban az általa alkotott kopjafákról híres, de civilben nyugdíjas matematika és képzőművészet szakos tanár. 

Akik valaha, a nagy kezdetektől végig, akár mostanáig nyári művelődési táborban jártak, s azok is, akik koruknál fogva éppen elkezdtek művelődni, mind ismerik őt. Keze munkájának nyomát 1977 óta őrzik a tábori kopjafák

„1977-ben Vörös Zolival, Tari Marival, Hizsnyan Gézával meg még néhány rimaszombati érdeklődővel elindultunk, hogy elmegyünk nyári művelődési táborba. Akkor Örsújfalun volt, a Duna-parti kempingben. Az volt a második talán, és előtte valóban már egy véznácska fenyőgerendából baltával, késsel, bicskával kifaragtak ott egy kopjafát. Amikor mi ott táboroztunk, én művésztelepről érkeztem, nálam voltak a vésőim. (…)

Azóta az összes táborban ott voltam. Őrsújfalu, Abroncsos, Somodifürdő, Királyhelmec, mindenhol ott voltam, és természetesen sorra készültek az újabb kopjafák. Orosz Örs főszervező az édesapján keresztül ismert meg engem, felkértek, hogy jöjjek, és mostanra már hagyományosan én készítem a kopjafákat.”

További hasonló témájú videók