A tatabányai lány: Záray Márta

95 éve született Záray Márta (1926–2001) kétszeres EMeRTon-díjas énekesnő. A magyar tánczene egyik jelentős alakja volt, akárcsak férje, Vámosi János.

Záray Márta 1926. augusztus 28-án született, tatabányai bányászcsalád gyermekeként. Szülővárosának később a Tatabányai lány című dalban állított emléket. 1946-ban elvégezte az Országos Színészképzőt. 1950-ben kezdett énekelni, ekkor ismerte meg későbbi férjét, Vámosi Jánost. Az éneklés mellett színészettel is foglalkozott, szépségére már fiatalon felfigyeltek: feltűnt például az 1955-ös 2×2 néha 5 című filmben is.

Sokaknak volt példaképe a Kádár-rendszerben a Záray-Vámosi házaspár, s nemcsak művészileg, hanem emberileg is. A sikert sikerre halmozó duó a táncdalénekesek első generációjához tartozott 1945 után, így ők voltak a korabeli celebek akkor, amikor ehhez még értéket kellett produkálni. Fülbemászó dallamaikkal csaknem fél évszázadon (!) keresztül folyamatosan szállították a jobbnál jobb melódiákat. Ezenkívül a házaspár olyan közvetlenséggel szólt a publikumhoz, hogy előadásaikon jóformán mindenki azt érezte: kifejezetten nekik énekelnek. Következzen ötven év sztorija dióhéjban, egy – daluk címével szólva – Homokórában lepergetve.

(Visited 69 times, 23 visits today)
%d bloggers like this: