Kis Hajni magyar–szlovák Külön falkája Karlovy Varyban

Jelenet a Külön falka című filmből
Fotó: Nyoszoli Ákos

A Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál meghívta Kis Hajni első mozifilmjét, a magyar–szlovák koprodukcióban készült Külön falkát.

A filmet a Nyugattól Keletre (East of the West) kategória versenyprogramjában vetítik.

»A filmet a Karlovy Vary-i filmfesztiválon mutatják be augusztus 26-án, Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmfesztiválján. Miért pont ide neveztek?

Több fesztivál felmerült, amelyek érdeklődtek a film iránt, de végül Karlovy Vary bizonyult a legmegfelelőbb helynek a bemutatásra. Mivel a tavalyi fesztivál elmaradt a Covid miatt, egyéb más mustrákkal egyaránt, nagyon sok film halmozódott fel erre az évre, ezért még sokkal több filmből kellett a fesztiváloknak szelektálniuk. A film a Proton Cinema gyártásában készült, szlovák koprodukcióban. Egyébként a filmkészítés nem a fesztiválozásról szól, legalábbis nem arról kéne szólnia. Persze el kell adni a filmet a forgalmazónak, nemzetközi forgalmazóknak, ez abból a szempontból fontos, hogy a fesztiválok révén szélesebb közönséghez jut el, de számomra az a lényeg, hogy bemutathassak sorsokat, illetve átadjam azokat az érzelmi vetületeket, amelyek létrejönnek bennem közben.

Kit tekint a filmes mesterinek? Kiktől tanult a legtöbbet? Kik voltak a legfontosabb tanárai az egyetemen?

A Színház- és Filmművészeti Egyetemen vehettem át a diplomámat 2018-ban. Nagyon sokat köszönhetek ennek az intézménynek és akkori tanáraimnak. Valóban, szívből és büszkén mondhatom, hogy ez az alma materem. Sokat tanultam közvetlenül az osztálytársaimtól is, valamint itt találtam meg több fontosabb alkotótársamat. Sok fontos tanárom, mesterem volt az egyetemen, ezért nehéz kiemelni egy-egy nevet, a többségükkel a mai napig tartom a kapcsolatot, segítenek emberi és szakmai kérdésekben egyaránt.«

(A teljes interjú ITT.)

A film először Magyarországon a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába látható, utána szeptember 30-tól országosan a mozikban. A tizenkét éves Niki (Horváth Zorka) nagyszüleivel él, akik nem tudják kordában tartani a vadóc, az iskolában nehezen beilleszkedő gyereket. Amikor Niki megtudja, hogy édesapját, Tibort kiengedték a börtönből, minden tiltás ellenére felkeresi a férfit. Tibor (Dietz Gusztáv) kidobóként dolgozik a budapesti éjszakában. Magának való alkat, erőszakos természete miatt állandó harcban áll a környezetével. Sötét múltja és egy családi titok miatt kerüli a lányával való találkozást, de Nikit nehezebb lerázni, mint gondolta. A két kívülálló lassan közeledni kezd egymáshoz, de minden az ellen szól, hogy a család egyesülhessen. Kis Hajni rendező első, részben személyes élményein alapuló nagyjátékfilmje a Nemzeti Filmintézet Inkubátor Programjának keretében készült.