„Az élet nem egy csendélet” – Oskar Kokoschka

Oskar Kokoschka, 1916

135 éve született Oskar Kokoschka osztrák expresszionista festő, grafikus, drámaíró és költő.

Az alsó-ausztriai Pöchlarnban látta meg a napvilágot 1886. március 1-jén. A bécsi iparművészeti iskolában végezte tanulmányait, személyesen ismerte a fin de siécle valamennyi művészeti nagyságát, és tagja lett a Wiener Werkstätte szerveződésnek.

Fiatalon Bécsben és Berlinben tanult festészetet, emellett drámairással is foglalkozott. Korai művei Gustav Klimt, a dekoratív a szecesszió hatását mutatják, ám hamar szakít a divatos irányzattal, és önálló formanyelvet teremt a német expresszionista stílus keretein belül.

Stílusát rosszindulatúan az „oszlás” festészetének is nevezték.

Gyakran felkavaró portréi esetében kevésbé meghatározóak az adott személy külső jegyei, sokkal inkább jellemző a lelkiállapot drasztikus ábrázolása egy intenzív, látnoki színvilágon keresztül.

Több méteres vásznakat fest, mozgalmas, széles ecsetvonásokkal. Képeinek vastagon felhordott festékrétegei domborműszerű hatást keltenek. A sötét háttér és a világos színű alakok kontrasztjával drámaivá válnak képei.

„Szeretem az olyan embereket, akiket felháborítanak a képeim.
Ezek legalább gondolkoznak és nem közömbösek. Ezeket esetleg meg lehet győzni.
Aki egy képen felháborodik, az sosem reménytelen eset.”

Költőként is figyelemre méltó műveket alkotott, például a Mörder, Hoffnung der Frauen (Gyilkos, a nők reménysége) című expresszionista darabot (1910), amelyből Hindemith írt operát. Képi fantáziája írásaiban is megmutatkozik, elbeszéléseit erőteljes kifejezésmód és fantasztikus asszociációk jellemzik.

 

Kapcsolódó:

 
 
Pöchlarn nemcsak egy varázslatos óvárossal, tornyokkal és egy kastéllyal várja a látogatókat, hanem itt született a híres festő, Oskar Kokoschka is. Itt található a művész életpályáját bemutató szülőháza, az Oskar Kokoschka ház.