A Szputnyik V Kassára érkezett

A szlovák Spartan C-24J katonai gép meghozta a Szputnyik V vakcinát Moszkvából. Az oroszok Covid-elleni vakcináját, a Szputnyik V-t, az Európai Gyógyszerügynökség még nem hagyta jóvá. Amit egyébként az oroszok nem is kértek… A vakcinát leghamarabb két hét múlva kezdhetik alkalmazni, miután a ŠUKL azt ellenőrizte. A termék külföldi értékesítésével foglalkozó orosz állami befektetési alap (RDIF) ugyan azt közölte, hogy már januárban benyújtották az engedélyeztetési kérelmet, de az RDIF csupán az EMA egyik együttműködő partnerétől, az európai gyógyszerfelügyeleti hatóságok vezetőinek szervezetétől (Heads of Medicines Agencies- HMA) rendelkezik igazolással arról, hogy benyújtottak dokumentumokat.

Csehországban Andrej Babis miniszterelnök bejelentette, hogy az ország az uniós gyógyszerügynökség jóváhagyása nélkül is használni fogja az orosz Szputnyik V vakcinát. 

Az orosz Szputnyik V vakcina működésének alapja, hogy a koronavírus felszíni tüske (spike) fehérjéje ellen indít be immunreakciót. Ehhez a fehérjét kódoló DNS-t egy módosított adenovírussal juttatják be a beoltott emberek sejtjeibe. Ezek az adenovírusok bennünk nem tudnak szaporodni, és nem betegítenek meg bennünket.

 

További hasonló témájú videók