50 éve mutatták be Weöres Sándor Holdbeli csónakosát

50 éve mutatták be Weöres Sándor Holdbeli csónakos című művét színpadon, méghozzá a budapesti Thália Színházban.

A legutóbbi feldolgozás most online is elérhető lesz (bemutató március 27-én). A Budapest Bábszínház Holdbeli csónakos című előadása Weöres Sándor azonos című, kifejezetten bábelőadásra szánt darabjának adaptációja. A lenyűgöző előadás remekül ötvözi a népmesék, mondák és mítoszok titokzatos világát a vásári bábjátékok harsány komikumával. Ez a kombináció vonzó a 8-12 éves, azaz a kiskamasz korosztály számára, hiszen ebben az életkorban még szívesen időznek a fantázia világában, ám a prekamaszkor lendülete megkívánja a kacagtató, humoros történeteket is. A felnőtté válás folyamatával elkerülhetetlenül megjelenő kérdéseket (felelősség, hűség, lojalitás, önismeret stb.) boncolgató cselekmény szereplőivel könnyen tudnak azonosulni és azok dilemmáját továbbgondolni, megvitatni a fiatal nézők. OKTATÁSI SGEÉDANYAG (letölthető a linkről)!

A történet röviden:

  • Jégapóhoz, a magyarok fejedelméhez négy király érkezik leánykérőbe: Idomeneus krétai király, Memnon szerecsen fejedelem, Dumuzi sumir főpap és Huang-ti kínai császár.
  • Hatalmas hadsereget, végtelen gazdagságot, világot igazgató mágiát és gyönyörködtető művészetet kínálnak a magyar királykisasszony kezéért.
  • Ám Pávaszem királylány egészen másra vágyakozik. Titokban szerelmes az elérhetetlen Holdbeli Csónakosba, és egyetlen vágya, hogy az égi birodalmába maga mellé emelje.
  • A királykisasszony Medvefia, a lapp királyfi segítségével elmenekül kérői elől, és ezzel elkezdődik világkörüli kalandja. Társául szegődik a klasszikus vásári bábjáték három csibésze, Vitéz László, Paprika Jancsi és Bolond Istók.
  • Idegen országokon, csodás tájakon utaznak, számtalan kalandot élnek át együtt.
  • A mese végére Pávaszem nem csupán a világot ismeri meg, de önmagát és az igaz szerelmet is.

Weöres Sándor költői mesejátéka a szó legmélyebb, legnemesebb értelmében mese is, játék is. Varázslatos mű, amely a család minden tagjához szól.

A Budapest Bábszinház tavaly év végén elindította a Bábfilmszínházát. Elsőként Weöres Sándor költői mesejátéka, a Holdbeli csónakost tették közzé online. 
A hat kamerával való rögzítés lehetővé teszi egészen közeli felvételek készítését, melyek olyan apró részleteket is megmutatnak egy bábból, melyeket a hátsó sorokból talán nem is látni. Előtérbe helyezi a finom színészi gesztusokat, a bábszínészek aprólékos mozdulatait. JEGYEK ITT KAPHATÓK.

Ha nincsen módjuk rácsatlakozni az online előadásra, kérem, nézzék meg egy régebbi előadás felvételét Kaszás Attila főszereplésével:

És egy kis ráadás – Melis László megzenésítését Kozák András adja elő:

 

 

További hasonló témájú videók