Először tesztelték utasokkal a Hyperloopot

Először tesztelték utasokkal ezt a futurisztikus közlekedési rendszert a nevadai sivatagban. A Virgin Hyperloop cég két munkatársa egy 500 méter hosszú tesztszakaszon utazott a Las Vegas közelében megépített pályán vasárnap délután – írta a BBC. Az út 15 másodpercen át tartott, közben elérték a 172 km/h-s sebességet, az utasok szerint sima volt az út. Az elért sebesség azonban csak töredéke annak az óránkénti több mint ezer kilométeres sebességnek, amit a Virgin célként kitűzött.

„Mind lelkileg, mint fizikailag jó érzés, egyikünk sem lett rosszul, egyáltalán nem éreztük magunkat hullámvasúton. A gyorsulás persze intenzívebb volt, mint ha hosszabb úton kellett volna elérni ezt a sebességet” – számolt be az élményről közvetlenül a teszt után Sara Luchian, a cég egyik igazgatója, a két utas egyike.

A futurisztikus közlekedési rendszer ötlete Elon Musk, a Tesla Motors és a SpaceX űripari magánvállalkozás vezetőjének agyából pattant ki 2013-ban. Elképzelése szerint a közlekedési rendszer hatalmas átmérőjű csöveken keresztül, lebegő kapszulákban utaztatná az embereket vagy árukat óránként nagyjából 1200 kilométeres sebességgel. A lebegő mágnesvasút-technológián (maglev) alapuló rendszer teljesen automata lenne, és elektromos árammal működne. A 2014-ben alapított Virgin Hyperloopba 2017-ben fektetett be a Virgin, a céget korábban Hyperloop One-nak, majd Virgin Hyperloop One-nak hívták.

További hasonló témájú videók