Gyakorlatilag ugyanoda szállt le a Falcon-9, ahonnan elindult

Argentína radaros földmegfigyelő műholdja egy Falcon-9 rakétával indult Kaliforniából, és a gyorsító, első rakétafokozat a kilövés helyétől pár száz méterre érkezett vissza.

A SpaceX rakétája eleve egy már repült, újra hasznosított első fokozattal startolt, magyar idő szerint október 8-án 4:41-kor. A helyszín katonai kezelésben levő nyugati parti indítóhely, a kaliforniai Vandenberg Légitámaszpont volt, Los Angelestől északnyugatra. 

 

A mostani indítás újdonsággal is szolgált. Míg a keleti partról, a floridai Cape Canaveral bázisról végrehajtott startok esetén tengeren úszó platformra és szárazföldi helyszínre is visszahoztak már rakétafokozatokat, Kaliforniában eddig csak a Csendes-óceánon úszó platformot használtak. A Kaliforniában kialakított landolási hely hasonlóan néz ki, mint a floridai. A különbség, hogy sokkal közelebb fekszik a rakéta indítási pontjához, mint Cape Canaveralen.

A hasznos teher, a SAOCOM-1A (Satélite Argentino de Observación COn Microondas) augusztus elején egy Antonov An-124 szállító repülőgép gyomrában érkezett Kaliforniába Argentínából, ahol gyártották. A műholddal L-sávú (1,275 GHz frekvencián működő), az apertúraszintézis elvét használó radarméréseket végeznek majd a Föld felszínének feltérképezésére, alacsony Föld körüli pályáról. A technika a nap 24 órájában, éjjel-nappal alkalmazható, sőt a felhős és borús idő sem zavarja, mint az optikai földmegfigyelő űreszközöket. A SAOCOM-1A egy azonos felszereltségű műholdpáros első darabja. Üzemeltetője Argentína nemzeti űrügynöksége (CONAE).

A műhold céljai között szerepel a talaj nedvességtartalmának mérése, az adatok használata a termés becslésére, árvizek vagy aszályok előre jelzésére. Továbbá tengeri olajfoltok, erdőtüzek detektálása, árvizek és más természeti vagy ember okozta katasztrófák megfigyelése, a következmények elhárításának segítése. A SAOCOM-1A az Argentínában épült első radaros távérzékelő műhold. A program olasz együttműködésben folyik, a COSMO-SkyMed konstelláció adatait egészítik majd ki, kölcsönösen előnyös „cserével” a két ország között.

További hasonló témájú videók