Nagyfelbontású videón az SN8 repülése

SN8 flipA SpaceX újabb remek videót tett közzé az SN8 történelmi tesztrepüléséről, melyben eddig nem látott felvételeket is találunk, illetve a repülés egyes fázisait is megjelölik. Az év egyik legfontosabb eseménye a SpaceX Starship fejlesztési programjában egy újabb mérföldkövet jelentő, nagy magasságba történtő tesztrepülése volt a Starship SN8 prototípussal.

Az első tervezett dátum december 7-e volt, azonban végül elhalasztották a tesztet. December 8-án is megismétlődött a helyzet.

December 9-én szintén rendben lezajlott a tankolás, ám ezúttal csak T-2 percig jutottak a felkészülésben, mivel egy hajó vagy egy repülőgép (ez azóta sem tisztázott) illegálisan belépett a kiürítési zónába, így a SpaceX-nek azonnal meg kellett szakítani az indítás előtti procedúrát.

Ezután ismét leengedték, majd újra feltankolták megfelelő mennyiségű üzemanyaggal a Starshipet, és végül magyar idő szerint majdnem éjfélkor a levegőbe emelkedett az SN8 és kezdte meg első alkalommal a nagy magasságú tesztepülését.

Szinte teljes sikernek könyvelhető el a teszt, hiszen minden főbb célt sikerült elérnie a SpaceX-nek, rengeteg adatot gyűjtöttek, még ha a végén az SN8-at irányított robbantással meg is kellett semmisíteni, elkerülendő a nagyobb anyagi kárt, mivel a végén túl gyorsan ért földet a a Starship. 

További hasonló témájú videók