Indul az Inspiration4 küldetés

A 3 napig tartó Inspiration4 repüléshez a SpaceX Dragon 2 űrhajóját fogják használni. A küldetést Jared Isaacman üzletember finanszírozta, a misszió a St. Jude gyermekkórház számára gyűjt adományt.

Az Inspiration4 lesz az első olyan küldetés a Hubble űrtávcső 2009-es karbantartó küldetése óta, aminek nem egy űrállomás meglátogatása lenne a fő célja.

Ez lesz a második a repülése ennek az űrhajónak – először a SpaceX Crew–1 küldetésen repült. Az űrhajón az általában a Nemzetközi Űrállomáshoz való csatlakozáshoz használt adaptert egy 360°-os látószögű üvegkupolára cserélték erre a küldetésre, ahonnan kilátás fog nyílni a világűrre és a Földre. Az üvegkupola hasonló, mint a Nemzetközi Űrállomáson található Kupola modul.

Az Inspiration4 a SpaceX negyedik személyzetes repülése lesz azóta, hogy Doug Hurley és Bob Behnken elvégezte az Endeavour nevű Crew Dragon űrhajó berepülését 2020 májusában. Az Inspiration4 repülésben azonban a Resilience nevű Crew Dragon indul – immár másodszor – a világűrbe, miután májusban négy hivatásos űrhajóst hozott vissza a Nemzetközi Űrállomásról hat hónapos repülésük végén. (A harmadik Crew Dragon egyébként első személyzetes repülését előre láthatólag október 31-én kezdi meg. A SpaceX szerint egy-egy űrhajó legalább ötször használható űrhajósokkal.)

Ilyen magasra emberek 2009 óta (a Hubble-űrtávcső utolsó javítása óta) nem jutottak. Emlékeztetőül: a Nemzetközi Űrállomás (ISS) keringési magassága mintegy 400 km, de a Resilience nem fog hozzá kapcsolódni.

A repülés automatikusan vagy távirányítással zajlik. A személyzet csak akkor avatkozik be az űrhajó irányításába, ha az automatikus rendszerek felmondják a szolgálatot és a földi irányítók sem lesznek képesek a távvezérlésre. Ebben az esetben, a „parancsnok” és a „pilóta” – részben felkészítésüknek köszönhetően, részben földi tanácsra – képes lesz átvenni az űrhajó irányítását. Ez persze nem egyszerű, hisz itt nincsenek a Mercury és Apollo űrhajók vagy a Space Shuttle mozgatásában használt joystickek, vagy a repülőgépek bot- és szarvkormányaira hasonlító eszközök. Az űrhajó térbeli forgatása egy érintőképernyő „nyomogatásával” történik, ami ugyan „modern és szexi”, viszont jelentősebb késése van a „bothoz” képest. Ráadásul egy pilóta semmiféle „izomemlékét” nem tudja segítségül hívni. (Ezeket a gondolatokat még D. Hurley, a Crew Dragon űrhajós-berepülője osztotta meg korábban a világgal.)

A SpaceX és a Spacejunkie csatorna videója.

További hasonló témájú videók