Építés helyett 3D-nyomtatással

Egy amerikai startup szintetikus kövekből hoz létre épületeket. A 3D-nyomtatással készített házak gyártói általában betonra építenek, ezzel szemben a Mighty Buildings úgynevezett Light Stone-t, vagyis szintetikus köveket alkalmaz. Az így létrehozott épületek kevesebb mint 24 óra alatt felépíthetők.

A felhasznált anyagot a 3D-nyomtatási folyamat során UV-fénnyel világítják meg és ennek köszönhetően szinte azonnal megkeményedik. A ház elemeit nem a helyszínen nyomtatják ki, hanem egy gyárban; kevesebb, mint 24 óra alatt legyártható egy 33 négyzetméteres egység. Az egyes elemeket a nyomtatás után robotkarok csiszolják simára. A teljes folyamat 80 százalékban automatizálva van.

Kaliforniában már jelenleg is értékesítik a Mighty Buildings épületeit, amelyek számos méretben és kombinációban érhetők el. Eddig egy-egy ház készült el San Diegóban és San Ramonban. A 3D-nyomtatás segítségével 95 százalékkal kevesebb munkaköltség keletkezik, mint egy hagyomány otthon építésekor. A cél az, hogy viszonylag olcsón legyenek elérhetők a 3D-nyomtatású épületek. Jelenleg a konstrukciók ára 115 000 és 169 000 amerikai dollár, míg a drágább csomagajánlatoké 185 000 és 285 000 amerikai dollár között van. Ezek az árak még aligha nevezhetők versenyképesnek, de a kereslet növekedésével az árak is csökkenhetnek.

További hasonló témájú videók