Mennyit markolt az űrszonda?

Ahogy már beszámoltunk róla, a NASA OSIRIS-REx szondája sikeresen leszállt a Bennu kisbolygóra, és mintát is vett belőle. A kutatók most azt próbálják felmérni, hogy a szondának pontosan mennyi nyersanyagot sikerült felmarkolnia a Bennuról. Ha egy kilogrammnál többet, akkor ez lehet a legnagyobb földönkívüli forrásból szerzett minta a fél évszázaddal ezelőtti Apollo-küldetésekben elhozott kőzetek óta.

Az OSIRIS-REx mintavételi berendezése egyfajta fordított porszívóként lőtt nitrogént a kisbolygó felszínére, az így keletkezett törmeléket pedig az eszköz végén található mintagyűjtő fej szedte össze. Ez mindössze hat másodpercet vett igénybe.

A NASA projektmenedzsere, Rich Burns a műszerek pontosságát hangsúlyozta, mivel a Földtől 320 millió kilométerre lévő égitesten sikerült az előre kijelölt hely egy méteres körzetén belül maradnia a szondának. A mérnökök igyekeznek részletes képeket készíteni a mintagyűjtő fej tartalmáról, hogy kiderüljön, mekkora túlsúllyal érkezhet haza az OSIRIS-REx – legkorábban 2023 végén.

A manőver nagy felbontású gifen is látható.

További hasonló témájú videók