Új emberi szervet találtak

Eddig ismeretlen új szervet, vagyis új nyálmirigyeket találtak a holland kutatók, miközben a prosztatarákot kutatták – írja a Medical Xpress. Eddig azt hitték, hogy az orr mögötti orrgarati területen csak mikroszkopikus nyálmirigyek vannak, de az új szerv, amit találtak, másfél hüvelyk, vagyis majdnem négy centiméter hosszú.

A Holland Rákintézet kutatói CT- és PET-vizsgálatok kombinációjával (PSMA PET-CT) prosztatarák nyomait keresték, ezért egy olyan radioaktív izotópot juttattak egy ember szervezetébe, ami rácsatlakozik a PSMA fehérjékre, amelyek sűrűn előfordulnak a rákos prosztatasejtekben.

Ez a fehérje a nyálmirigyekben is nagy számban megtalálható, így fedezték fel az új szervet, ami valószínűleg a torok felső, száj és orr közötti részének síkosításáért felelős. A közeli torus tubariusról angolul tubarial salivary glandnek nevezték el.

Hogy biztosra menjenek, a kutatók megvizsgáltak még száz beteget, és mindannyiukban megtalálták az új nyálmirigyet. Két holttest boncolása is megerősítette a felfedezést. Az új szerv megismerése akár kevésbé veszélyes rákterápiához is vezethet, ugyanis a kezeléseknél az orvosok igyekeznek a sugárzással elkerülni a nyálmirigyeket, mert ha azok megsérülnek, a beteg táplálkozási, légzési és beszédnehézségeket szenvedhet. Azonban hiába figyeltek eddig az ismert nyálmirigyekre, ha ezt tovább sugározták, mert nem is tudták, hogy ott van.

(Visited 84 times, 1 visits today)
%d bloggers like this: