Bill Gates 65

Bill Gates amerikai üzletember, szoftverfejlesztő, feltaláló, filantróp, a világ leggazdagabb embere. 1987 óta szerepel a Forbes magazin világ leggazdagabb embereit felvonultató listáján.  2018-ban vagyonát körülbelül 97,4 milliárd dollárra becsülték.

A Microsoft cég alapítójaként és tulajdonosaként Bill Gates fontos szerepet játszott a XX. század végén felvirágzó mikroszámítógép-ipar történetében, olyan széles körben elterjedt szoftverek fűződnek a nevéhez, mint az MS-DOS vagy a Microsoft Windows. A cég vezérigazgatói posztjáról 2000-ben, az elnöki pozícióról 2014-ben köszönt le, tanácsadóként tevékenykedik a cég jelenlegi igazgatója, Satya Nadella mellett. Gates idejét leginkább a feleségével, Melinda Gatesszel létrehozott jótékonysági alapítványának szenteli.

Kapcsolódó videók:

2015-ös TEDEx előadásában a küszöbön álló pandémiára figyelmeztetett:

„2014-ben a világ egy borzasztó ebolakitörést került el, több ezer önzetlen egészségügyi dolgozónak – és, őszintén szólva, valami nagy szerencsének hála. Visszatekintve tisztában vagyunk azzal, hogy jobban kellett volna teljesítenünk. Eljött az ideje, hogy ötleteinket gyakorlatba ültessük, a forgatókönyvtervezéstől a védőoltás kutatásán át egészen az egészégügyi dolgozók képzéséig. Nincs ok a pánikra … de lépnünk kell.”

Na, hát most már a pánikra is okunk van…

Idén Bill Gates a koronavírus legjobb (és legrosszabb) eshetőségeit vázolja az elkövetkező hónapokra, elmagyarázza, hogyan csökkenthetjük a vírus átvitelének kockázatát, beszámol az ígéretes védőoltásjelöltekről, megosztja gondolatait az újranyitásról, sőt röviden még a róla keringő összeesküvés-elméletekről is beszél. Hallgassák meg, hogyan szól emberbarát társaihoz, hogy tegyenek többet, növeljék ambícióikat és tudatosságukat, hogy mindenki számára jobb világot teremtsenek.

A virtuális interjú 2020. június 29-én került rögzítésre, házigazda: Chris Anderson, a TED igazgatója.

 

 

További hasonló témájú videók