ARTér 2019 – A tényfeltárás fikciója

Szociográfiai olvasószeminárium Juhász Tiborral. Juhász Tibor 2012 óta publikál, novellái és versei többek között az Alföld, a Bárka, a Csillagszálló, a Forrás, az Irodalmi Szemle, a Műút, a Palócföld, a Prae, a Tiszatáj, valamint az Új Forrás folyóiratokban jelentek meg.

Juhász Tibor a FISZ és az Apokrif Könyvek gondozásában 2015-ben megjelent Ez nem az a környék című verseskönyvét követően 2018-ban prózakötettel jelentkezett. Az eddigi kritikák szinte mindegyike regisztrálta már Juhász első verseskötetének és a Salgó blues világának és nyelvének azonos vagy rokon jegyeit, utóbbi művet gyakran az Ez nem az a környék egyenes ági prózai folytatásaként emlegetve. 

Salgó blues tizennégy rövid prózai írás foglalata, melyeket az azonos színhely és elbeszélői nyelv tart össze leginkább. A szociográfiai és az irodalmi szándék autonómiájának problémaköre viszont annál lényegesebb: a kizárólag a kötet darabjaira mint szövegegységekre fókuszáló értelmezői eljárásban nyilvánvalóvá válik a Salgó blues szociografikus olvasatának lehetősége, a hiátusokkal kifejezett, ennélfogva a novella direkt alkalmazhatóságát problematizáló műfajmegjelölés („n_v_ll_k”) pedig az irodalmi szándékot egyértelműsíti.

 

Kapcsolódó:

Debrecenben találta meg az igazi útját Juhász Tibor

_________________

Az Irodalmi Szemle idén másodszor alkotótábort szervezett fiatal írók számára Vajkán, augusztus 13. és 17. között. Néhány érdekes előadást, beszélgetést rögzítettünk, a feldolgozás sorrendjében kerülnek nyilvánosságra.

További hasonló témájú videók