360 éve született Henry Purcell

Henry Purcell (1659–1695) angol barokk zeneszerző állítólag már kilencévesen komponált, de első datált műve, egy, a király születésnapjára írt óda, 1670-ből származik. Testvére is ismert muzsikus volt, fia és unokája szintén zeneszerző lett.

A Chapel Royal gyermekkórusának a tagja volt, majd mutálása után, 14 éves korától királyi hangszerkészítőként és -javítóként dolgozott, 1677-ben elnyerte a „királyi hegedűsök házi zeneszerzője” posztot, két évvel később pedig a Westminster-apátság orgonistája lett. 1682-től királyi orgonista, egy évvel később már udvari zeneszerző.

Számos vokális és hangszeres művet, Első színházi zenéi John Dryden tragédiához készültek, majd következtek a Shakespeare-drámák. Operákat és semi-operákat is írt, ezek legismertebbje az 1689-es Dido és Aeneas.

Fiatalon, karrierje tetőfokán ragadta el a halál. A hagyomány úgy tartja, hogy azért, mert megfázott, miközben nem tudott bejutni a saját házába. A történethez az is hozzátartozik, hogy Purcell szokása szerint hosszan kimaradt, és a felesége megparancsolta szolgáinak, hogy éjfél után ne engedjék be. Purcell a megadott időnél később, az ivóban elfogyasztott bortól felhevülten ért haza, és szerencsétlenségére úgy meghűlt a cudar hidegben, hogy halálos beteg lett.

A Westminster székesegyház orgonája alá temették, és utolsó útjára a Queen Mary halálára komponált gyászzenéje is elkísérte. Purcell a katedrális északi hajójában nyugszik, ahol korábban az orgona is állt, ezért gyakran utalnak a zeneszerzőre úgy, hogy az „orgona alatt fekszik.” Purcell egyik tanítványa, a nemesi rangot viselő Annabella Howard emléktáblát helyezett el mestere tiszteletére. Az angol és latin nyelvű táblán az alábbi felirat olvasható: „Itt nyugszik HENRY PURCELL úr, aki búcsút vett itteni életétől, hogy egy áldottabb, az isteni harmóniák világába távozzon. 37 éves korában, 1695 november 21-én érte a halál.”

További hasonló témájú videók