Toborzás a Fekete seregbe – irány a múzeum!

A Galántai Honismereti Múzeum idén is csatlakozik az Európai Kulturális Örökség Napjai c. rendezvényhez, amelyet Szlovákia-szerte szeptemberben tartanak. Intézményünk ez alkalomból 3 napon át tart nyitott napot.Szeptember 19-én és 20-án az iskolákat várjuk sok szeretettel, szeptember 21-én 13-tól 17 óráig pedig a nyilvánosság előtt is feltárul a jelenleg látható Mátyás király várai című kiállítás kapcsán a középkor világa. Az akkori hangulat felelevenítését egész idő alatt a Medvedi hagyományőrző csoport segíti, amely a programot harci bemutatókkal fűszerezi. A korhű katonai öltözetet a látogatók fel is próbálhatják.

Fotóparaván, lovaggá ütéssel záruló játékos feladatok az egész család számára, valamint tárlatvezetés – ez mind része lesz az Európai Kulturális Örökség Napjai című rendezvénynek, amely az Európa Tanács és az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre. Kontinensünk 50 országa kapcsolódik be különböző programokkal – Szlovákia 1993-ban csatlakozott a kezdeményezéshez.

A cél, hogy érdekes programokon keresztül ráirányítsuk a nyilvánosság figyelmét kulturális örökségeinkre, azok védelmére, ezzel is elmélyítve a lakosság nemzeti-kulturális azonosságtudatát. Ezen a napon olyan épületek is megnyitják kapuikat, amelyek az év többi napján a nyilvánosság számára zárva tartanak, az egyébként látogatható múzeumokat, műemlék-épületeket pedig kicsit „nem hagyományos” módon mutatják be: szemináriumokat, előadásokat, kiállításokat szerveznek, és különböző vetélkedőkkel, játékokkal színesítik a programot. A múzeumban kellemesen eltöltött idő után a Jókai és Tallósi Malom, valamint a Taksonyi Tájház is szeretettel várja az odaérkezőket.

A belépés szeptember 21-én mind a négy intézménybe ingyenes.

További hasonló témájú videók