Mi újság, kuflik?

Scherer Péter, a „kuflik összes magyar hangja” KÜLÖNLEGES FELHÍVÁST INTÉZETT az október 3-ától a mozikba kerülő új magyar rajzfilm, a Mi újság, kuflik? közönségéhez.

Új egész estés kortárs magyar rajzfilm a mozikban! A kuflik visszatérnek nemcsak a gyerekek, hanem – tőlük megszokott módon – a felnőttek szórakoztatására is.

Október 3-án Mi újság, kuflik? címmel új magyar animációs film kerül a mozikba, a 2017-ben bemutatott Egy kupac kufli című film folytatása. Az egész estés rajzfilm a KEDD Animációs Stúdióban készült a népszerű magyar mesesorozat, a Pagony kiadásában megjelent Kufli-mesék alapján.

AZ ALKOTÓKRÓL

A filmben ezúttal is a kortárs magyar művészet – irodalom, könyvillusztráció, animáció, zene és színjátszás – legkiválóbb képviselői működtek közre. A film írója és rajzolója a kortárs magyar gyermekirodalom egyik legtehetségesebb és legsikeresebb alkotója, Dániel András. A meseíró-képzőművészt 2017-ben az Év Legjobb Illusztrátorának választották, 2019-ben pedig megkapta a Szép Magyar Könyv-díjat. Dániel András különös nyelvi és vizuális ötleteit, játékosságát a magyar animáció két kiemelkedő tehetségű alkotója vitte filmvászonra. Rendezőként a Dargay Attila-díjas Jurik Kristóf és az Oscar-díjra jelölt M. Tóth Géza jegyzi a filmet. A mesélőnek és valamennyi szereplőnek a hangját a Jászai Mari-díjas színművész, Scherer Péter kölcsönzi, felelevenítve a magyar szinkron-színészet legnemesebb hagyományait. A film egyedi hangzásvilága, a zenék és a különleges effektek a számos műfaji területen aktív Alpár Balázs munkája, aki szintén többszörösen díjnyertes zeneszerző.

A TÖRTÉNET

A Mi újság, kuflik? újra elkalauzol bennünket az Elhagyatott Rét bokrokkal pettyezett végtelenjére. Zödön még mindig a legzöldebb, Pofánka a legpirosabb, Titusz a legsárgább, Hilda a leglilább, Valér a legkékebb, Bélabá a legbarnább, Fityirc meg a legszürkébb, mert… hát, mert annak is lennie kell valakinek!

A kuflik leginkább azt szeretik, ha nem történik velük semmi, és csak naphosszat heverészhetnek, beszélgethetnek, szemlélődhetnek a kupacuk tetején. De többnyire mégis úgy alakul, hogy békésen induló napjuk bonyodalmas kalanddá válik. A kuflik azonban jó barátok, így aztán együtt még a legkacifántosabb helyzeteket is meg tudják oldani.

Kalandjaik során találkozunk a többi rétlakóval is, akik szintén nagyon különleges lények. Az új filmben megismerhetjük például Doktor Furcsát, a zsibbadások és bizsergések szakértőjét, Kleofárdot, a Manótevét, a földalatti birodalom idegenvezetőjét, a bogaras bogarat, Csocsótányt, vagy Sámlit, azaz a Máshogyoszkópot, aki megmutatja, tulajdonképpen milyen is a világ valójában.

Kiderül, mi az a szötymag és a ruglipálya, milyen, ha Hildának pucováló rohama van, vagy milyen a macskalegyek trappolós tánca Bélabá nagyítóján keresztül. Az új filmben lesz kufli-pofavágóverseny, izgalmas kufli-kalózhajócsata és kufli-koncert, sőt Fityirc azt is megmutatja, hogy kell elsajátítani a zsákfejű békák délelőtti ummogását. Megtudjuk, hogy a kuflik nem tudnak ellenállni a pocsolyákban plocskolásnak, és még puffpudingot készíteni is megtanulhatunk.

A Mi újság, kuflik? igazi családi mozi, ami a kisebbeknek, a kicsit nagyobbaknak, sőt a legnagyobbaknak is kiváló szórakozást ígér! 

A FILMRŐL

A kufli mese- és filmsorozat évek óta nagy kedvenc nemcsak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is. Az egyre növekvő népszerűség titka magukban a kuflikban rejlik. Dániel András hét, kicsit abszurd, de kedves kufli-figurája nagyon is emberi és szerethető karakter. Ezekbe a mesékbe életkortól függetlenül könnyen bele lehet feledkezni. A különös, abszurd humorú kalandok során a kuflik különböző karakterük, olykor eltérő vágyaik ellenére is képesek együtt megbirkózni a nehézségekkel. A történetek nagyon időszerű üzenetet hordoznak. Nemcsak a gyerekek, hanem az egész család, a fiatalok és az idősebb közösségek számára is. Arra mutatnak példát, hogy a konfliktusok hogyan oldhatók humorral, kompromisszumkészséggel és egymás iránti kölcsönös figyelemmel.

A speciális angol humor hagyományosan nagy népszerűségnek örvend a magyar közönség körében. Elég csak a Gyalog galopp vagy a Mr. Bean hazai sikerére gondolni. A magyar rajzfilmek között azonban kevés hasonló zsánerű alkotás található. A Gusztáv sorozat mellett leginkább talán Nepp József másik kultuszfilmje, a mai napig népszerű, Hófehér rokonítható ezzel a műfajjal. A Mi újság, kuflik? ebben a tekintetben hiánypótló alkotás a hazai animációs filmek palettáján. A gyerek és felnőtt közönséget egyaránt megszólító, poénokkal teli szövegek, a magyar rajzfilmek hagyományait követő, igényes és mindig változatos képi világ, valamint Alpár Balázs sok zenei humort rejtő, sokszínű és fordulatos zenéi és zörejei a Nepp József-i tradíciót folytatják. A sok vicces párbeszéd, a finom kiszólás, nyelvi játék, szójáték, halandzsa Scherer Péter bravúros előadásában a humor további kiapadhatatlan forrása.

A KEDD STÚDIÓ

A KEDD Stúdió megalakulása óta a minőségi gyerektartalmak létrehozásának elkötelezett képviselője. A műhely az animációs szakma egyik legfontosabb hazai bázisa, amely nagy hangsúlyt fektet az új tehetségek felfedezésére is. Fiatal animátorok, animációs rendezők kapnak rendszeres bemutatkozási lehetőséget itt. A Stúdió alapelve immár 18 éve, hogy értékorientált produkciókat állítson elő és juttasson el a legszélesebb gyermekközönség részére. Filmjeiben a magyar animáció legjobb hagyományait igyekezett mindig is követni. Az elsősorban a gyermekek és családok számára a KEDD Stúdióban készülő egészestés és rövidfilmeket, valamint sorozatokat a legmagasabb szakmai igényesség és az öncélú erőszak tudatos kerülése jellemzi. Itt készül többek között a Bogyó és Babóca rajzfilmsorozat, a világhírű Pocoyo magyar változata, a Miezmiaz? mozgóképes gyermekenciklopédia, az egy kislány és egy kiskutya kalandjaiból készült sorozat, a Detti és Drót, valamint a Dúdoló, amely ismert magyar gyerekdalokat, mondókákat, népdalokat mutat be friss, animációs köntösben.

A Mi újság, kuflik? epizódjai a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Magyar Média Mecenatúra Dargay Attila-pályázat támogatásával készültek. (KEDD Stúdió)

Mi újság, kuflik?

Forgalmazó: KEDD Stúdió | A film hossza: 77 perc | Bemutató országszerte: 2019. október 3.

 

További hasonló témájú videók