In Situ III. – apró impressziókkal

2020. január 17-én a dunaszerdahelyi Kortárs Magyar Galériában kettős kiállítás nyílt: Gyenes Gábor Petit impressions című képsorozatát és az IN SITU művésztelep három évnyi termését tárták a nagyközönség elé.

A MASZLO Polgári Társulás 2019 augusztusában harmadik alkalommal szervezte meg Vajkán az építészeti szekcióval is kibővített In Situ Művésztelepet.

Egy hétig alkottak a természetben természetes anyagokkal, az alkotói folyamatokról videó készült.

A művésztelep három éve alakult és mára már egyre markánsabban érezhető a helyspecifikus művészet irányába való elmozdulása. A szervezők – Václav Kinga építész és Gyenes Gábor képzőművész – pár éve Vajkára települtek, ahol nagyon inspirálón hatott rájuk a kiscsallóközi vidék, a víz, az erdők és az épített elemek egymáshoz való viszonya. Művészeti programjuk részeként létrehozták a MASZLO Polgári Társulást, majd a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásával, a Vajkai Polgármesteri Hivatal és több civil segítségével idén már harmadszor szervezik a rendezvényt.

Az alkotók professzionális felvidéki képzőművészek és építészek: Aradský Richárd, Ferdics Béla, Funczik Norbert, Gyenes Gábor, Kubicsek Mónika, Pálmai László, Pézman Andrea, Szőke Erika, Török Bianka és Václav Kinga. Témáik a legelemibb természet, mint fény/víz/élet, de akár az őslakosok és a betelepültek Vajka-értelmezései közti eltérések is lehetnek. A műfajokat tekintve installáció, tájművészet, akcióművészet a leginkább képviselt műfaj.

 

Szekeres Éva és Pálmai László filmje, amelyet a kiállítás alkalmával is levetítettek:

Kapcsolódó:

Megszemélyesülő természet mint műalkotás

További hasonló témájú videók