Felszállt a kéttörzsű Stratolaunch óriásgép

Szombaton a levegőbe emelkedett a Stratolaunch, a kéttörzsű óriásgép, amit még a Microsoft néhai alapítója, Paul Allen álmodott meg 2011-ben. A hatalmas, 117 méteres szárnyfesztávolságú, hat hajtóműves géppel műholdakat lehetne a jelenleginél olcsóbban pályára állítani.

Ami tavaly még csak animáció volt, tegnapra megvalósult. 

A gép fesztávolsága 117,3 méter, a maximális felszállósúly 590 tonna, a hasznos teher, amelyet a gép a szárnyközépre függesztve emel fel, 250 tonna. A koncepció nagyon hasonlít a Virgin Galactic indítási rendszeréhez, a turista űrhajó is egy négyhajtóműves gép szárnyközepére függesztve hagyja el a felszínt, majd nagyobb magasságban leold, és saját hajtóművével kezdi az emelkedést a majdani ballisztikus űrturisták örömére. El ne felejtsük, a rakétarepülőgépet emelő hordozót (WhiteKnightTwo) szintén a Scaled tervezte és gyártotta le. A Stratolaunch óriáshangára pedig ugyanazon az űrrepülőtéren épült, a Mojave Spaceport területén, mint ahova a Virgin Galactic települt, és ahonnan majd indulnak a turistarepülések az űr határa fölé.

A Stratolaunch koncepciója is hasonló, csak sokkal, de sokkal nagyobb a formátum. A lényeg: földkörüli térségbe juttatni egy közepes méretű műholdat olcsóbb, egyszerűbb, ha nem egy a kilövőpadról induló többfokozatú rakéta emeli a felszíntől végig az orbitális pályára, hanem a rakéta a légkör legsűrűbb részét a hordozó repülőgéppel hagyja el, és tizenöt kilométer felett indulhat róla a leoldott rakéta. Ráadásul viszonylag szabadon és rugalmasan megválasztható a célnak megfelelően az indítás helye, távolsága és szöge az egyenlítőhöz képest, csak egy méretes, 3600 méteres pálya kell hozzá. A tesztidőszak lezártával nem is csak egy, hanem három Pegasus hordozórakétát bocsáthat útjára egy felszállásból a gép.

Kép: A Stratolaunch gépcsalád