Várkonyi Zoltán (1912–1979)

40 éve ezen a napon halt meg Várkonyi Zoltán színész, rendező, forgatókönyvíró, a XX. századi magyar színház- és filmművészet kiemelkedő alakja, az Egri csillagok, A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob rendezője. 

1949-től tanított a Színművészeti Akadémián, 1972-től haláláig az intézet rektora volt, számos kiváló magyar színész tanult tőle.1962-ben szerződött a Vígszínházhoz, nyolc évig töltötte be az igazgatói posztot. Olyan történelmi magyar filmeket rendezett, mint A kőszívű ember fiai, az Egy magyar nábob, a Kárpáthy Zoltán, az Egri csillagok, vagy a Fekete gyémántok. Két alkalommal kapott Kossuth-díjat, érdemes és kiváló művész volt. Kétszer nősült, második felesége Szemere Vera színésznő volt, fia Várkonyi Gábor rendező.

Egri csillagok (1968) • Digitálisan felújítva került tavaly újra a mozikba.

Várkonyi Zoltán emlékkiállítás • Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállítása a Bajor Gizi Színészmúzeumban (Budapest XII., Stromfeld Aurél út 16.):
„Életművem nincs — csak életem van”. Várkonyi Zoltán  születésének 100. évfordulója alkalmából, 2012:

Várkonyi Zoltán a Nemzeti Színházban Miroslav Krleža A Glembay Ltd. című előadásában, Major Tamással. 
Rendezte: Bojan Stupica, 1958.

A kőszívű ember fiai II. (rendezte Várkonyi Zoltán, 1965, részlet)

Egy magyar nábob (rendezte Várkonyi Zoltán, 1966, részlet)

Kovács István színművész arról mesél, hogyan kapta meg Várkonyi Zoltán történelmi filmjének főszerepét főiskolai hallgatóként.