„Madar–Isztimér: Emlékezés a kitelepítettekre”

Felvidékről kitelepítettek emléknapját minden év április 12-én tartják a magyar Országgyűlés 86/2012. (XII. 7.) OGY határozata alapján. A szlovák–magyar lakosságcsere-egyezményt 1946. február 27-én írták alá Budapesten, és május 14-én fogadta el a Parlament. 

A kitelepítetteket szállító első vasúti szerelvény 1947. április 12-én indult el Csehszlovákiából; 1949. június 5-ig több mint 76 616 embert szállítottak át Magyarországra.

A Kincskeresők – helyi értékeket kutató diákok konferenciája tavaly több előadást is szentelt a témának, ezek közül az egyiket ismételjük meg, nevezetesen a madari Igar Éva és Turányi RékaMadar–Isztimér: Emlékezés a kitelepítettekre” című prezentációját. Felkészítő: Fišer Angéla.

Igar Éva, Turányi Réka, Madar
Igar Éva, Turányi Réka, Madar

A Kincskeresők konferenciára a szlovákiai magyarság tájaihoz, településeihez és közösségeihez kapcsolódó, a téma iránt a pályázó személyes kötődését is nyilvánvalóvá tevő előadással kultúrtörténet, helytörténet, néprajz, vallástörténet, művészet, irodalom, földrajz, természeti értékek, gazdaságtörténet, építészet vagy további tetszés szerint választható témakörökben pályázhatnak a diákok.

A helyi értékek bemutatása 10 perces előadás keretében, számítógépes vetítéssel (pl. PowerPoint, Prezi) történik, mely kiegészíthető eredeti hang- és videofelvételekkel, illetve tárgyi emlékek bemutatásával. Az országos konferenciát 2018. november 7–8. között tartották meg Dunaszerdahelyen az Építészeti Szakközépiskolában.

További hasonló témájú videók