Szigligeti Ede (1814–1878)

205 éve született Szigligeti Ede, a magyar népszínmű műfajának megteremtője. Szathmáry József néven nemesi családban született Nagyváradon. Bigottan katolikus ügyvéd apja a papi pálya felé terelgette, ő azonban kerek perec kijelentette: e hivatáshoz nem elég szent és nem elég képmutató. Így aztán mérnöknek tanult Pesten, de hamar kitűnt, hogy a rajzot kivéve ilyen jellegű tanulmányai is untatják. Az ifjú Szathmáryt a színház vonzotta, s mivel jól táncolt, szépen énekelt, értett a díszletfestéshez, s nyelveket is beszélt, szívesen fogadták. Apja a hírt kézhez véve postafordultával kitagadta, sőt azt is megtiltotta neki, hogy nemesi nevüket használja. Szathmáry József nem maradhatott, Fáy András segítségével megszületett hát Szigligeti Ede…

A Jókai Színjátszó Társulat előadásában tekinthetik meg Szigligeti Ede: Liliomfi című vígjátékát. A felvétel Szepsiben, a tavalyi, XV. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon készült. 

A Jókai Színjátszó Társulat Liliomfi című előadását Mészáros Beáta és Farkas Anna állította színpadra. Körömi Gábor drámapedagógus és rendező azt mondta a darabról, hogy briliáns példája volt a jó értelemben vett műkedvelő színjátszásnak. a darabban ács, tanár, villanyszerelő, könyvelő, közgazdász, óvónő és polgármester szerepelt együtt a színpadon, a darabot pedig a polgármester felesége rendezte. 

Szereposztás:
Liliomfi – Farkas Zoltán
Szellemfi – Hobot János
Mariska – Pongrácz Andrea
Szilvai Tódor – Takáci József
Kamilla – Ravasz Viola
Kányai – Farkas Imre
Erzsi – Szabó Mária
Gyuri – Németh Attila
Id. Schwarz – Ballán Gábor
János szomszéd – Kovács József
Szomszédasszony – Halaj Mária

A fesztivál fődíja: Jókai Színjátszó Társulat

Egyéb díjak:

  • A legjobb férfialakítás díja: Farkas Zoltán (Liliomfi), Jóka
  • A szakmai zsűri különdíja magyar szerző művének színpadra állításáért: Jókai Színjátszó Társulat
  • Szepsi város polgármesterének díja: Farkas Imre, Jóka

További hasonló témájú videók